Patogeni organizmi - Multi-Mam RS

1. Candida albicants
Candida (poznata kao gljivice ili sor) je gljiva koja živi u toploj, mračnoj i vlažnoj sredini, kao što su mukusne membrane usta i vagine, koža ispod pelene, kožni nabori, jastučići za grudnjake, i na uporno mokrim bradavicama.

Kandidoza bradavice majke dojilje je povezana sa orofaringealnom kandidijazom kod bebe. Kandidijaza bradavica je skoro uvek bilateralna, sa bradavicama koje su žarko crvene i upaljene, slično igledu i osećaju opekotina od sunca ili vatre. Za razliku od bolnih bradavica sa posekotinom ili lokalnom povredom zbog bebinom nepravilnog uvata, kandidijaza bradavica stvara bolove između hranjenja. Samo kontakt odeće sa bradavicama je bolan.

Sumnjajte da je candida uzrok bonih bradavica ako:

  • Su bradavice ekstremno bolne, peku, svrbe, crvene su ili u plikovima.
  • Osećate sevajuće bolove u grudima tokom ili odmah posle hranjenja (pogotovo tokom refleksa izbacivanja mleka).
  • Uobičajeni lekovi za bolne bradavice ne pomažu.
  • Bea ima gljivice u ustima (bele tačke nalik švapskom siru na jezku i na stranama u ustima) ili/i gljivični osip ispod pelene.
  • Bradavice odjednom postanu bolne nakon određenog perioda bezbolnog dojenja.
  • Uzimate antibiotike, ili ste upravo završili sa terapijom. Gljivična infekcija se često javlja uz tretman antibioticima.

2. Staphylococcus aureus
Infekcije dojki obično izaziva česta bakterija (Staphylococcus aureus) koje se normalno nalazi na koži. Bakterija ulazi kroz pukotinu na koži, najčešće na bradavici. Infekcija se razvija u masnom tkivu dojke i izaziva otečenost. Otečenost pritiska mlečne kanale, što prouzrokje bol i grudvice u inficiraim grudima.