Znakovi nicanja zuba - Multi-Mam RS


Znakovi nicanja zuba

Nicanje zuba može biti jako stresan period kako za bebu tako i za roditelje. Znakovi nicanja zuba se prvi put javljaju oko šest meseci starosti, ali ponekada se može desiti ranije. Proces nicanja zuba se obično završi oko 3 godina starosti, kada se razviju svi mlečni zubi. Ali oko 6 godina starosti ceo proces ponovo počinje, ovaj put sa stalnim zubima koji zamenjuju mlečne.

Proces nicanja zuba normalno prati čitav niz simptoma, koji se javljaju oko četiri dana pre pojavljivanja zuba i traje još tri dana nakon toga. Zubi obično rastu u parovima a kod većine dece prvi zubi koji se pojave su donji centralni sekutići, odnosno dva donja prednja zuba. Vremenski raspon između pojavljivanja zuba je jako individualan i razlikuje se od deteta do deteta. Međutim, postoji generalni raspored koji može da vam pomogne da razumete šta da očekujete kada je reč o nicanju zuba.

Uobičajeni simptomi uključuju:

Simptomi nicanja zuba jako varijraju kod različite dece, jer kod nekih to može biti samo blag i neprijatan proces koji traje nekoliko dana, dok za druge to može biti jako nelagodan i dug period.

Uobičajeni simptomi uključuju::

 • Natekle, crvene desni,
 • Balavljenje (više od uobičajene količine),
 • Trljanje desni,
 • Grickanje, žvakanje ili sisanje bilo čega dostupnog. Igračke, prsti, kućni predmeti itd.,
 • Crvenilo lica i obraza, ponekad topli obrazi,
 • Trljanje uveta na strani na kojoj treba da nikne zub,
 • Smanjen apetit, posebno za čvrstom hranom,
 • Problemi sa spavanjem i češće buđenje tokom noći. Neki roditelji tvrde da se simptomi pogoršaju tokom noći. Verovatan razlog je da je vaša beba pospana i umorna, stoga i više nervozna, pa beba manje izdržava nego što bi tokom dana,
 • Iziritiranost,
 • Plakanje više nego obično,
 • Kašljanje ili refleks povraćanja. Dodatno balavljenje može uzrokovati da vaša beba kašlje i izaziva reflex povraćanja. Osim ako vaše dete nema drugih problema, kao prehlada ili alergija, ovo ne bi trebalo da prouzrokuje probleme sa disanjem.

Šta možete da učinite da pomognete vašoj bebi?

Znamo da je teško kada čujete da vam dete neutešno plače, a da vi ne možete da uradite ništa povodom toga. Pružite vašoj bebi malo olakšanja tako što ćete se maziti i biti nežni.

Postoji nekoliko dodatnih stvari koje možete da uzmete u obzir da olakšate proces nicanja zuba. Naučite više o lekovima za izbijanje zuba koji mogu da pomognu sa simptomima, kao gelovi koji hlade bolne desni. Takođe, obezbedite vašem detetu veliku zalihu bezbednih igračaka koje može da koristi da njima masira desni.

Preterano balavljenje može da izazove bolnu i iziritiranu bradu, pa čistite bradu sa mekom krpom što češće možete. Takođe možete zaštiti nežnu kožu brade sa masnom kremom (krema za bradavice može da posluži).

Još jedna bitna stvar

Neki eksperti povezuju dijareju i povišenu temperature sa simptomima nicanja zuba, međutim, imajte na umu da temperature viša od 38.9 °C ili 102 °F ne treba da se uzme u obzir kao simptom nicanja zuba, već kao razlog za medicinsku pomoć. Lagana dijareja može biti prouzrokovana zbog dodatne pljuvačke koju vaše dete proguta tokom procesa nicanja zuba, međutim, ozbiljan dijareja ne treba da se ignoriše. Ako primetite neki od ova dva simptoma, kontaktirajte vašeg lekara da biste odredili pravi uzrok problemima.