Simptomi nicanja zuba - Multi-Mam RS


Simptomi nicanja zuba

Iako se simptomi i njihov intenzitet razlikuje između dece, jedno je sigurno, za većinu roditelja i njihovih beba, nicanje zuba može biti jako stresan proces. Onog trenutka kada zubi počnu da se kreću ka površini i probijaju kroz desni, pritisak koji stvaraju uzrokuje bol i ostale neprijatne simptome, kao potreba za žvakanjem, ili smanjen apetit i nervoznost.

Nicanje zuba obično kreče oko 6 meseci starosti, iako može početi već u uzrastu od 3 ili kasnije u uzrastu od 12 meseci. Simptomi nicanja zuba se javljaju četiri dana pre nego što se zub pojavi i može potrajati još tri dana. U ovom period većina dece doživi barem jedan, ali češće nekoliko neprijatnih simptoma.

Tipični simptomi nicanja zuba

 • Natekle i osetljive desni koje vaše dete uporno trlja svojim prstima, što se dešava zbog pritiska koji stvara zub koji izbija. Nežna masaža pomoću vašeg prsta ili mokra i meka krpa mogu malo da smanje nelagodnost. Takođe, hladne igračke za žvakanje obložene gelom za nicanje zuba mogu da pomognu.
 • Ako pogledate u usta vašeg deteta možda primetite izrazito crven deo desni, sa manje ili više vidljivim zubom. Ponekada se može pojaviti lagano krvarenje ili mali hematom – mehurić akumulisane krvi u desnima. Ako ste u nedomuici, posetite vašeg lekara.
 • Pojačano balavljenje koje rešavate brisanjem lica vaše bebe pokretom tapkanja sa mekom krpom i stavljanjem kreme za zaštitu na predeo brade da bi sprečili iritaciju.
 • Žvakanje ili sisanje bilo čega što može da dohvati. To mogu biti igračke, prsti, kućni predmeti, vaša kosa, itd. Ponudite vašem mališanu pogodnu zamenu, kao što su glodalice ili vlažna i mokra krpa.
 • Vaša beba može da bude crvena u licu, ponekada i sa toplim obrazima. Međutim, ako vaše dete ima temperature višu od 38.9 °C ili 102 °F, zatražite medicinsku pomoć, jer to nije normalan znak nicanja zuba.
 • Trljanje uveta iili obraza na onoj strani na kojoj izbija zub.
 • Vaše dete ima smanjen apetiti, posebno kada je reč o čvrstoj hrani. Za neke bebe, žvakanje tokom nicanja zuba može biti jako nelagodno, pa mogu početi da.
 • Nemiran san tokom noći. Može vam se činiti da se simptomi pogoršavaju tokom noći. Najvevovatnije objašnjenje je da vaše dete postane nervoznije kada je umorno, tako da se svaki simptom koji osećaju uveličava tokom umora.
 • Kašljanje ili refleks povraćanja. Vaše dete može da proguta višak pljuvačke koji se stvara tokom procesa nicanja zuba, koji može da uzrokuje kašalj ili refleks povraćanja. Prvi korak je da isključite druge moguće uzroke, kao što je grip ili alergija. U suprotnom, vaše dete ne bi trebalo da ima problema sa disanjem. Gutanje pljuvačke može izazvati pomalo tečniju stolicu, ali ako dijareja postane ozbiljna, odmah posetite lekara.
 • Vaše dete može postati mnogo nervoznije i iziritirano tokom procesa nicanja zuba. Možda će plakati više nego inače ili imati problema sa opuštanjem. Neki predlozi koje smo iznad opisali mogu malo da olakšaju nelagodnsot, ali za neraspoloženje najbolji lek je maženje.
 • Tokom faze izbijanja zuba, vaša beba će najverovatnije probati da stavi bilo šta u svoja usta. Ovi predmeti mogu da budu pokriveni mikrobima, i da izlože vašu bebu potencijalnim stomačnim problemima i dijarejom. Iako se dijareja i osip, kao njen rezultat, ne smatraju za normalne simptome nicanja zuba, veruje se da se oni često pojavljuju u ovom periodu zbog toga što vaša beba u usta stavlja sve što može da pronađe. Potrudite se da su predmeti u blizini vaše bebe čisti i dezinfikovani, a ako je dijareja uporna, ne oklevajte da posetitie vašeg lekara.