Problemi nicanja zuba - Multi-Mam RS


Problemi nicanja zuba

Kada zubi počnu da rastu i izbijaju iz desni, ovo može da prouzrokuje mnoge problem kako za bebu i tako i za roditelje. Nicanje zuba se obično javlja oko 6 meseci starosti, ali nije neuobičajeno za ovaj preces da počne bilo kad između uzrasta od 3 do 12 meseci. Sve do uzrasta od 3 godine, vaša beba će dobiti 20 mlečnih zuba koji će se zameniti sa stalnim zubima u periodu od 6 do 21 godine starosti.

Proces nicanja zuba je individualan, a nelagodnost i intenzitet varira u zavisnosti od deteta. Neke bebe pokazuju samo dva znaka, dok druge doživljavaju čitav asortiman problematičnih simptoma. Međutim, većina dece doživljava jedan od sledećih problema tokom nicanja zuba, a mi vam nudimo rešenja.

Balavljenje

Nicanje zuba može prouzrokovati dodatno lučenje pljuvačke i balavljenje koje može izazvati iritaciju brade i obraza. Obrišite bale laganim utapkavenjem lica sa čistom i mekanom krpom i stavite zaštitnu kremu (ako dojite, vaša krema za bradavice može da posluži).

Konstantno žvakanje svega što uzmu u ruke

Deca ovo rade da bi oslobodila pritisak prouzrokovan zubima koji izbijaju kroz desni. Primetićete da vaše dete žvaće ćebe, odeću, igračke, kućne predmete, sopstvene ruke ili bilo šta što je u blizini.

Možete ponuditi vašem detetu neke bezbedne i dezinfikovane igračke. Vaša beba može da ih žvaće, a ako ih ohladite priužiće dodatno olakšanje . Možete da probate da masirate bebine desni vašim prstom ili da ih trljate sa hladnom mokrom krpom. Samo imajte na umu da neki stari trikovi za koje ste možda čuli, ne bi bili tako dobra ideja. Hladna šargarepa može izazvati gušenje kod bebe, a davanjem kolačića za nicanje zuba, koji sadrže šećer, rizikujete da vaša beba dobije karijes zuba čim se pojave.

Još jedan način olakšavanja bola u desnima je korišćenje gelova za nicanje zuba, koji imaju ublažavajući efekat. Ako čuvate ove gelove u frižideru, imaće i efekat hlađenja. Još jedan trik je da stavite gel za nicanje zuba na igračku za žvakanje na mestima gde dolazi u direktan kontakt sa desnima.

Povlačenje ušiju i trljanje obraza

Ovo je znak da vaša beba oseća bol u desnima. Ponovo, igračke za žvakanje, hladnja krpa i gel mogu da olakšaju pritisak i da smanje bol koju vaša beba oseća. Ako ovo ne pomogne, olakšanje može da pruži i paracetamol za decu, i to posebno u noćnim satima kada svi simptomi izazivaju još više nelagodnosti.

Povlačenje ušiju može biti i znak infekcije uveta, pa se najpre pobrinite da to isključite kao mogući uzrok.

Crveni obrazi

Primetićete da lice vaše bebe možda izgleda crveno. Jedan crveni obraz je obično znak nicanja zuba, koji treba da izađe na toj strani. Međutim, ako su oba obraza crvena, to može biti znak povišene temperature, koja nije povezana sa nicanjem zuba, i mogla bi biti simptom infekcije. Proverite telesnu temperature vaše bebe. Ako je iznad 38.9 °C ili 102 °F idite kod lekara.

Gubitak apetita

Vešem detetu će možda biti nelagodno da žvaće čvrstu hranu. Hladna mekana hrana može pružiti olakšanje. Možete ponuditi sos od jabuke, smuti, zgnječeno voće, zalećene banane ili voćni jogurt.

Nervozno ponašanje

Iako mnoge bebe prolaze kroz proces nicanja zuba bez mnogo problema, za druge nicanje može biti jako stersno zbog nelagodnosti koju osećaju u ustima. Ovo može da se manifestuje kao nervozno ponašanje, često plakanje sa smanjenim apetitom bez ikakvog razloga, problem sa spavanjem i povećana aktivnost. Pored nekih uobičajenih lekova koji mogu da pomognu sa bolovima nicanja, mamina i tatina ljubav i podrška mogu da budu najbitniji lek. Tokom ovog perioda, ponudite više maženja i poljubaca nego inače, pa će vaša beba naći malo udobnosti i odmora u vašim rukama.

Krvarenje desni

Iako izgleda strašno, ovo nije razlog za brigu. Ponekada kada zub izbija, može da stvori mali žulj ispunjen krvlju, ili hematom - čvrsta oblast ispod desni sa malom količinom zarobljene krvi. Nemojte se iznenaditi ako žulj pukne i ako primetite malu količinu krvi u ustima vašeg deteta. Čak možete da pitate vašeg lekara da ga drenira ako vas brine, ali obično nagomilana krv nestane nakon što zub izbije.