Lekovi za nicanje zuba - Multi-Mam RS


Lekovi za nicanje zuba

Ako vašoj bebi nicaju zubi, onda ste sigurno upoznati sa količinom stresa koju ovo može da izazove za čitavu porodicu. Iako je broj i intenzitet simptoma jako individualan i razlikuje se između dece, većina beba prolazi barem kroz jedan od uobičajenih znakova nicanja zuba: balavljenje, žvakanje, nervoznost i iziritiranost, gubitak apetita, neodmoran san, trljanje obraza i ušiju. Simptomi se javljaju četiri dana pre nego što zub treba da izbije i obično traje još tri dana nakon toga. Da biste pomogli vašem detetu da prođe kroz proces nicanja zuba što bezbolnije, sastavili smo listu stvari koje možete da probate.

Nežna masaža desni

Lagani pritisak na desni je odličan osećaj za bebu. Možete da koristite spostveni prst ili naravno vlažnu gazu, samo se pobrinite da je šta god stavljate u bebina usta čisto da biste izbegli infekciju.

Glodalice

Glodallice su igračke koje mogu da se žvaću i uspešno odvlače pažnju vaše bebe od žvakanja kućnih predmeta, ćebadi ili vašeg nakita. Napravljene su da budu bezbedne za žvakanje, bez delova koji bi mogli da se otkinu i da uguše vaše dete. Međutim, ako primetite veliku štetu na igrački nakon što ju je nekoliko dana žvakala vaša beba, zamenite je drugom.

Postoje različite glodalice u prodaji, gumene, drvene, vibrirajuće glodalice, plišane igračke, itd. Čak možete pronaći i “nakit za nicanje zuba”, privesci koji su lepog izgleda i koji mogu da se nose kao modni detalj, a isto tako su i bezbedne igračke za žvakanje za vašeg mališana.

Osećaj hlađenja

Niske temperature utiču kao lokalni lek protiv bolova, jer od njih oblast utrne pa se smanjuje nelagodnost. Zato mokra i hladna krpa ili hladna glodalica čine čuda sa nicanjem zuba. Samo se pobrinite da predmet nije zaleđen pošto direktan kontakt sa ledom može da povredi desni. Since many babies lose appetite because of the pain they feel when chewing on solid foods, chilled applesauce, yoghurt or mashed fruit could be a healthy snack while offering some relief as well.
Za super umirujući efekat, natopite čistu krpu čajem od kamilice, i ohladite u frižideru. Kamilica je poznata po opuštajućim dejstvima koje ima na deci, pa može da pomogne da se vaša beba smiri.
Pošto mnoge bebe izgube apetit zbog bolova koje osećaju kada zvaću čvrstu hranu, hladan sos od jabuka, jogurt ili zgnječeno voće su zdrave namirnice a isto tako nude olakšanje.

Zaštitie kožu od iritacija

Uobičajen simptom nicanja zuba je preterano balavljenje, koje može dovesti do iritacije kože. Često brišite lice vašeg deteta sa mekom krpom (tapkajte, ne trljajte) i stavite zaštitnu kremu na predeo brade.

Gelovi za nicanje zuba

Gelovi koji su napravljeni specijalno za bebe kojima nicaju zubi mogu biti umirujući. Postoji nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir kada birate gel za nicanje zuba, da bi bio potpuno bezbedan za bebu. Ne bi trebalo da sadrži anestetike, jer oni mogu da učine grlo utrnulim i time povećaju verovatnoću gušenja. Gel ne treba da sadrži šećere koji povećavaju šanse za karijes, ali bi trebalo da ima prijatan ukus.
Možete staviti gel direktno na desni vašeg deteta pomoću svog prsta ili možete da ga razmažete po igrački za žvakanje.

Lekovi

Ako ništa od prethodno pomenutog ne pomogne, možete da se konsultujete sa vašim lekarom oko korišćenja nekih lekova protiv bolova prikladnih za dečiju upotrebu, kao što je paracetamol.