Kada treba da krenem da perem zube? - Multi-Mam RS


Kada treba da krenem da perem zube?

Mlečni zubi počnu da se pojavljuju u uzrastu od oko 6 meseci, međutim, oralna higijena treba da počne čak pre toga. Mlečni zubi se možda ne čine bitnim pošto se zamenjuju oko uzrasta od 6 godina, ali čuvaju mesto za stalne zube. Nega desni vašeg deteta sprečava razvijanje gingivitisa, upala desni, koja može da utiče na razmak između zuba. Takođe, zdrav set mlečnih zuba je ključan za razvijanje pravilnog govora, pa je jako bitno da počnete sa pranjem zuba vašeg mališana na vreme.

Što pre to bolje kada je reč o oralnoj higijeni

Razvijanje dobre oralne higijene počinje sa čišćenjem desni korišćenjem mekane vlažne krpe ili komada gaze. Nežno obrišite bebine desni nakon hranjenja i pre spavanja. Onog trenutka kada počne proces nicanja zuba, možete da počnete da koristite četkicu za zube koja je pravljena posebno za decu (pobrinite se da je prikladna uzrastu). Treba da bude mekana, sa malon glavom i velikom drškom.

Možete da počnete sa mokrom četkicom i da postepeno napredujete do paste za zube kada prvi zub potpuno izađe. Količina paste za zube koju treba da koristite treba da se kreće od veličine zrna pirinča, do količine veličine zrna graška, nakon što vaš mališan napuni tri godine. Nežno perite korišćenjem kružnih pokreta, dohvatite sve zube sa svih strana, i posebnu pažnju posvetite oblasti gde se zub sreće sa desnima. Naviknite vaše dete na pranje zuba dva puta dnevno. Podstaknite vaše dete da ispljune nakon što su zubi oprani, ali se ne brinite ako treba vremena da se ovo uvežba. Treba da pomognete vašem detetu sa pranjem zuba sve dok nije u mogućnosti da samostalno ispljune i ispere usta, što bitrebalo da bude oko 6 ili 7 godina starosti. Tehnike pranja zuba vaše dece su optimalne od uzrasta od 10 godina, a možete ih proveravati korišćenjem specijalnih tableta koje boje mesta sa kamencem. Menjajte četkicu vašeg mališana na svaka 2 meseca ili čim primetite da su se čekinje raširile. Pastu za zube koju izaberetee treba da bude adekvatna za uzrast vašeg deteta i treba da sadrži fluorid, koji igra bitnu ulogu u prevenciji kvarenja zuba. Izaberite se pastu za zube koja nema voćni ukus da vaše dete ne beude htelo da je proguta.

Kada da odvedete vaše dete kod zubara?

Možete da počnete da dovodite vaše dete kod zubara kada vi imate zakazano da bi se naviklo na mirise, zvukove i izgled stomatološke ordinacije. Ako ste anksiozni u zubarskoj ordinaciji, zakažite odvojen termin za vaše dete. Bitno je da se vaše dete navikne na zubara pre nego što mora da dođe na kontrolu. Pričajte sa zubarom o prvoj kontroli. Proverite da li je zubar opušten i familijaran sa decom.

Redovno proveravajte zuba za prve znake kvarenja. Ako primetite crne tačke na vrhovima zuba, treba da odvedete dete kod zubara na kontrolu.

Kako da zaštitite zube vašeg deteta?

Izbegavajte punjenje flašica za vaše dete sa gaziranim pićima, sokovima, mlekom sa ukusima i ostalim šećernim pićima, i zamenite ih sa običnom vodom, mlekom iz grudi ili formulom za mleko. Šećer je jedan od najvećih izazivača kvarenja zuba pa ga smanjite što je više moguće u ishrani vašeg deteta. Pokušajte da ga naviknete na normalne šolje što pre. Takođe, navodite vaše dete da popije sve iz šolje, a ne da pije s vremena na vreme. Izbegavajte stavljanje meda ili šećera na bebinu cuclu i ponudite zdrave grickalice kao sir ili povrće. Ako ne želite da potpuno ukinete slatku hranu vašem detetu, ograničite je na vreme obroka, da bi zubi imali šasnu za oporavak u međuvremenu. Ako koristite hranu za bebe, proverite da ne sadrži šećer ili druge zaslađivače.