Kada bebama počnu da nicaju zubi? - Multi-Mam RS


Kada bebama počnu da nicaju zubi?

Isto kao hodanje i izgovaranje prvih reči, i nicanje zuba je još jedna bitna prektenica u životu vašeg deteta. Iako je videti prve zube kada se vaš mališan nasmeje nešto što vas raduje, proces do tog trenutka može biti jako stresan kako za dete tako i za roditelje. Nicanje zuba može da prouzrokuje nelagodne simptome, kao što su osetljive i natekle desni, balavljenje, osip na bradi, žvakanje, problemi sa spavanjem, itd. Bez obzira na to, kada vašoj bebi počnu da nicaju zubi, možete da budete sigurni da je njen razvoj na pravom putu. Razvoj zuba je neophodan da bi vaše dete bilo sposobno da jede dobro osnovanu ishranu, uključujući čvrstu hranu koja je preduslov za pravilan razvoj i jak imuni sistem. Nicanje zuba takođe igra bitnu ulogu u veštini govora. Žvakanje hrane pomaže u jačanju mišića vilice, obraza, usana i jezika, koji su neophodni da biste mogli pravilno da govorite.

Kada nicanje zuba počinje?

Za većinu beba, prvi zubi počnu da se pojavljuju u uzrastu od oko 6 meseci. Međutim, ova prekretnica je jako individualna i može da vas iznenadi čak u 3. mesecu starosti, ali nije neuobičajeno za decu od 12 da počnu da razvijaju svoje prve zube. Iako je vremensko pojavljivanje mlečnih zuba jako individualno, postoje generalna pravila vezana za vremenske okvire kada možete da očekujete parove zuba da izbijaju. Ovo je najbolje predstavljeno u tabeli nicanja zuba.

Kada će vaše dete da dobije svoje prve zube najviše zavisi od vas. Ako su vama i vašem partner zubi nicali rano, onda je verovatnije da će i vašem detetu. Isto važi i ako ste bili “kasni nicač zuba”.

Obično, prvi zubi koji se pojave su donji prednji zubi ili centralni sekutići, praćeni sa gornjim prednjim zubima. Ponekada zubi izbijaju drugačijim redosledom, ali skoro uvek u parovima. Ovi zubi ne zadaju mnogo bola jer su im ivice jako tanke i nemaju problema sa probijanjem desni. U periodu kada vaše dete napuni jednu godinu, počeće da se pojavljuju kutnjaci (ovo su zubi u zadnjem delu usta). Kutnjaci su obično nelagodniji od sekutića, uglavnom zbog njihove velike površine koja mora da izazove puno pritiska i bola da bi probila kroz desni.

Do trenutka kada vaše dete napuni 3 godine, svi mlečni zubi bi trebalo da budu na svom mestu. Oko uzrasta od 6 godina proces ponovo počinje, sa ispadanjem mlečnih zuba i njihovim zamenjivanjem stalnim zubima. Ovaj proces traje duže vreme, zaključno sa umnjacima koji izbijaju između uzrasta od 17. do 21. godine.

Kako ublažiti simptome nicanja zuba?

Kao što smo spomenuli na početku, nicanje zuba može da bude jako neprijatan proces. Neke bebe će pokazati jedan ili ni jedan simptom, dok druge neće biti te sreće i možda će vam stvoriti mnogo neprospavanih noći. Postoje neki dobro provereni načini koji mogu da ublaže nelagodnost, kao što su nežna masaža, hladna glodalica sa hladnim gelom na delovima koji dodiruju desni, ili davanje mokre i hladne krpe vašem detetu. Pokušaće da stave bilo šta u svoja usta, pa je jako bitno da samo stvari koje su dozvoljenje za žvakanje budu u njihovoj blizini, i da održavate njihove ruku čistim da biste izbegli infekcije. Dobra ideja je da imate portiklu ili rezervnu odeću pri ruci, jer balavljenje može da bude jako uporno i da vašem mališi bude mokro i hladno.