Da li postoji povezanost između nicanja zuba i osipa od pelena? - Multi-Mam RS


Da li postoji povezanost između nicanja zuba i osipa od pelena?

Onog trenutka kada krene nicanje zuba, mnoge bebe dožive čitav asortiman simprtoma, balavljenje, žvakanje, trljanje lica, mrzovoljnost, otečene desni, itd. Međutim, postoji jedan simptom koji ne samo da je tema mnogih rezgovora među roditeljima, već je podelilo pedijatre širom sveta, a to je osip od pelene. Povezanost između nicanja zuba i osipa nije potpuno jasna, i doktori imaju različite teorije o korelaciji između ova dva.

Šta je osip od pelene?

Osip od pelene se lako prepoznaje. Možete primetiti crvene i svetlucave tačkice na mestima gde je mokra pelena bila u kontaktu sa kožom. Glavni uzročnik je vlažna koža koja je izložena povredi usled trljanja. Oštećena koža predstavlja otvorena vrata za bakterije, enzime i druge agresivne supstance koje se normalno mogu naći u urinu i fekalijiama.

Da li nicanje zuba izaziva ospi od pelene?

Kao što smo već spomenuli, ne postoji DA ili NE odgovor na ovo pitanje. Neki doktori kažu da je proces jako jasan i da se dešava ovim redosledom: Nicanje zuba -> Dijareja -> Osip od pelene

Nicanje zuba može da prouzrokuje dodatnu količinu pljuvačke, koju jednim delom priguta vaš mališan. Ova velika količina pljuvačke u bebinom stomaku može da uzmeniri varenje i da izazove blagu dijareju, što dalje prouzrokuje iritaciju kože i osip od pelene. Iako vas vaše iskustvo navodi da se složite sa ovom teorjom, jednu bitnu stvar morate imati na umu. Ozbiljna dijareja, posebno ako je praćena sa letargijom, povraćanjem ili temperaturom višom od 38.9 °C ili 102 °F, treba da bude razlog da hitno posetite lekara, jer ovo nisu neželjeni efekti nicanja zuba, već simptomi nečeg drugogo što muči vašeg mališana.

Tokom perioda poojavljivanja prvog zuba, mnoge majke smanje broj hranjenja ili potuno prestanu sa dojenjem. Zbog toga oslabi imunitet koji majka obezbeđuje detetu kroz dojenje, pa beba postaje podložnija različitim infekcijama. Ovo može dovesti do pogrešnog razumevanja različitih simptoma, jer majke mogu da povežu dijareju sa nicanjem zuba, umesto sa oslabljenim radom imunog sitema bebe. Ako vaša beba ima dijareju, prvo proverite da li su se okviri hranjenja menjali, jer ako jesu, dijareja je verovatno posledica infekcije. Ako nije proverite da li su prisutni ostali simptomi nicanja zuba. Imajte na umu da dijareja kod beba mnogo brže dovodi do dehidriranja nego kod starije dece ili odraslih osoba. U slučaju da je dijareja povezana sa nicanjem zuba ne bi trebalo da traje duže od tri dana.

Dijareja je veoma stresna za kožu. Vlažnost i kiselina mogu dosta da oštete kožu, sa osipom od pelene kao rezultatom.

Iako su mnogi roditelji primetili isti redosled kod njihove dece (nicanje zuba, pa dijareja i osip), neki eksperti se ne slažu sa ovom teorijom. Oni tvrde da dijareja i osip nisu izazvani nicanjem zuba, već nekim drugim faktorom kao što je promena u ishrani (uzimanje čvrste hrane ili ispijanje puno voćnih sokova), korišćenje antibiotika, gljivična ili bakterijska infekcija, iritacija prouzrokovana dugim izlaganjem fekalijama ili urinom. Moguće objašnjenje leži u bebinoj potrebi da žvaće: žvakanjem kućnih predmeta i nesterilizovanih materijala, beba može da unese mikroorganizam koji dovodi do blage dijareje.