5 sredstava za probleme u toku rasta zubića kod beba - Multi-Mam RS

5 sredstava za probleme u toku rasta zubića kod beba

Mora se istaći, rast zuba kod Vaše bebe je još jedan stepenik u životu Vaše bebe. Zubi mogu da počnu da izlaze bilo kada između 3 meseca i godinu dana starosti. To je prirodan proces ali nije ni malo zabavan period. Na sreću postoji mnogo stvari koje možete učiniti da pomognete Vašoj bebi da podnese taj stresan period.Koji su simptomi?

Kako ćete preživeti tipične simptome koji uključuju:

 • Blago povišenu temperaturu (ispod 37,8 stepeni)
 • Uznemirenost
 • Problemi prilikom spavanja
 • Često plakanje

Pre nego sto zubi počnu da rastu, možete primetiti promene u ponašanju koje su u vezi sa:

 • Poremećnim ritmom spavanja
 • Konstantnim lučenjem pljuvačke
 • Žvakanjem bilo čega čega se dohvate
 • Padom apetita
 • Beba se povlači za sopstvene uši ili trlja bradu

Trenutno olakšanje

Sva ponašanja uzrokovana početkom rasta prvih zuba, imaju veze sa bolom i olakšanjem od istog. Da li se Vaša beba prolazi kroz slične nelagodnosti zavisi od toga u kom periodu joj počinje rast zuba. Onda ćete sigurno posegnuti za trenutnim olakšanjem. Dobra vest je da zaista postoje stvari koje možete učiniti da pomognete. Ovaj članak ističe 5 sredstava koji su bezbedni i ključni za Vaše preživljavanje rasta zuba Vaše bebe i probleme u vezi sa tim.

Olakšanje prilikom rasta zuba br 1 – Pomaziti i zagrliti

Zubi koji odjednom počnu da izbijaju izazivaju bol koji vodi do nervoze i problema prilikom spavanja. Neke bebe jedva primete ovo, ali ostale teško podnose. Uteha, kada beba trpi bolove ili plače, uvek pomaže. Mazite i tešite Vašu bebu kada god možete jer Vi u stvari možete pružiti najviše paznje.

Olakšanje prilikom rasta zuba br 2 – hlađenje

Hladite usta Vašoj bebi da ublažite bol na sledeće načine

 • Hladan peškir
 • Hladna kašika
 • Vaš čist prst umočen u hladnu vodu

Kada Vaša beba napuni 6 meseci, možete joj davati i kapi vode kada ožedni. Za mlađe bebe voda se upotrebljava uglavnom kao spoljno sredstvo za hlađenje. Sa druge strane, za tretman povišene temperature koja nekada dođe zajedno sa rastom zuba, radije koristite peškir umočen u mlaku vodu.

Vodite računa ako koristite bilo sta zamrznuto, to može biti loše za bebino zdravlje i štetno. Bolje koristite frizider nego zamrzivač kada hladite kašiku ili peškir.

Olakšanje prilikom rasta zuba br 3 – Igračke za rast zuba

Pokusajte da date Vašoj bebi nesto da žvaće ili grize, zato što je to prirodni refleks prilikom rasta prvih zuba, nastoje da grizu, žvaći i sisaju svašta. Postoji mnoštvo igračaka za rast zuba koje su bezbedne za Vaše dete. Trenutno olakšanje za Vašu bebu nastalo bi kada bi uspeli da je navedete da sisa sopstveni palac. Da li ste znali da nešto jednostavno kao što je mokra krpa za grickanje ili tvrdi kreker, takođe može da odradi posao (vodite računa o mrvama i ne ostavljajte bebu samu ako joj dajete tvrdi kreker). U osnovi, Vaša beba kojoj rastu zubi jednostavno mora nešto da žvaće. Probajte sa stavljanjem pirinča u krpu, koristite elastičnu traku da se grumen pirinča ne raspadne i dobijate mekanu torbicu koju Vaša beba može da grize. Bebe vole da žvacu pirinač.

Olakšanje prilikom rasta zuba br 4 – masaža

Većinu beba bole desni kada im rastu zubi. Masažom desni olakšaćete bebi bol i čak joj možete i skrenuti pažnju. Većina beba kojima rastu zubi vole nežne pritiske na otekle desni. Nežno trljanje desni Vaše bebe, čvrstim dodirom kažiprsta. Ili nekoliko puta dnevno pružite bebi zabavnu masazu lica trljajuci joj lice u vilicu kružnim pokretima. Oslobodiće bebu tenzije. Ako ništa nema efekta, vreme je za kupanje! Topla voda pomoći ce Vašoj bebi da se opusti i obezbediće poželjno skretanje pažnje sa osećaja nelagodnosti.

Olakšanje prilikom rasta zuba br 5 – Umirujući gel

Sve ima veze sa umanjenjem i oslobađanjem od bola. Ako je Vaša beba jedna od onih beba koja trpi bolno iskustvo jer joj rastu zubi, možemo preporučiti naš gel za ublažavanje bola kod beba (Multi-Mam BabyDent). Ovaj gel formira sloj preko desni. Umanjuje otok kada ga namazete na desni. Čuvajuci ga u frižideru ostvarujete dodatni rashladni efekat koji olakšava tenziju. Naravno, prirodan je, bezbedan i bezopasan prilikom gutanja. Povrh svega, to je odličan način da naviknete bebu da dnevnu negu zuba.