Multi-Mam za profesionalce - Multi-Mam RS

Sve do 1930-ih, dojenje se uglavnom svuda praktikovalo. U to vreme, osmišljena je formula za mleko, pravljena od modifikovanog kravljeg mleka, i postala je simbol bogatog dela društva. Ovo je dovelo do naglog opadanja broja dojilja.

Danas se dojenje, ponovo, snažno promoviše, jer su od 1960-ih naučne studije u više navrata dokazale beneficije dojenja i superiornost ljudskog mleka. Čini se da bebe koje doje imaju manje incidenata ili bolesti kao što su prehlada, dijareja ili infekcija uha. Dodatno, za bebe koje doje, manje je verovatno da će imati alergije. Štaviše, dojenje je bitno za psihološko blagostanje majke i deteta.

Međutim, dojenje je često neprijatan izazov za majku zbog uvučenih bradavica, bolnih bradavica, infekcija grudi (mastitis), gljivična infekcija u bebinim ustima i na bradavici, konstantno curenje mleka i društvene implikacije vezane uz to, ili jednostavno nedovoljna produkcija mleka, koja dovodi do osećaja krivice i nedoslednosti.

Normalno neonatalno sisanje izaziva vidljive promene na koži bradavica, naročito otečenost i eshara (krasta), plikovi, upaljeni delovi kao i ljuštenje koje se često javlja (Ziemer 1993). Statistika pokazuje da 80-95 % dojilja doživi neki stepen bola od kojih 26 % prijavi ekstreman bol u bradavicama (Newton 1952, Walker 1989). Evidentno je da su povrede bradavica još uvek jako česte (Cable 1997).

Bolne bradavice mogu da inhibiraju refleks izbacivanja mleka. Kako majka postaje sve napetija, počinje začarani krug koji obično dovodi do ranog odvikavanja od dojenja.

Povreda bradavica može da stvori predispozicioni faktor za infekciju mikroorganizmima kao što su Candida albicans ili Staphylococcus aureus i da poveća rizik od razvijanja mastitisa zbog infekcije ulaznog mlečnog kanala (Amir 1991, Livingstone 1999).

Njabitniji deo prevencije povređenih i bolnih bradavica je pravilan položaj i pravilan uhvat bebe (Klaus 1987).

Drugi faktori utiču na ispucale bradavice, kao što su proizvodi koji izvlače prirodna ulja iz kože bradavice (sapuni,šamponi), kandidijaza i ekcem ili prirodno suvlja koža. Pravilna higijena sa odgovarajućim proizvodima je obavezna.

Za slučaj ispucalih bradavica, stara metoda je podrazumevala da povređene bradavice treba da se održavaju suvim. Međutim, ako rane zarastaju u vlažnim uslovima ne stvaraju se kraste na koži. Stoga, novi pristup je da se napravi hidrirajuća barijera na povređenoj oblasti jer ovo usporava isparavanje vlage koja se prirodno nalazi u koži.

Srećom, u danjašnja vremena postoji svesnost o bitnosti dojenja, kao i znanje o tome kako sprečiti i lečiti probleme majki dojilja.

Još profesionalnih informacija: