Lečenje rana - Multi-Mam RS

Hidrirajuća barijera na povređenoj koži usporava isparavanje vlage koja je prirodno prisutna u koži. Dok povrede zarastaju u vlažnoj sredini ne stvaraju se kraste na koži. Čak se pokazalo da je kesica čaja ili mokra kompresa bolja od nikakvog tretmana. Korišćenje zavoja značajno smanjuje bol u bradavicama i količinu eshare na površini bradavice (Ziemer).

Međutim, ako je povređena bradavica tretirana sa još uvek često preporučenim sušenjem na vazduhu i fenom, povređene oblasti stvaraju kraste, koje beba obično skine dok doji. Bradavica onda opet krvari i stvara još jednu krastu. Ovo se ponavlja sve dok se zaceljivanje ne završi, što je jako nelagodan period za majku.

Tokom ranih 70-ih, uspostavljeno je da vlažna sredina bez kraste povećava kretanje ćelija preko povređene oblasti i olakšava zaceljivanje (Rovee 1972). Trenutne metode tretmana povreda koriste upotrebu hidratacije da bi pospešile oporavak. Vlažna sredina je kritična za epitelizaciju, proliferaciju i migraciju epitelnih ćelija preko površine rane tokom zaceljivanja (Bolton 2000). Ulja, uključujući i ulje E vitamin, ne olakšavaju zaceljivanje rane. Sva ulja ostaju na površini kože i možda mogu pružiti privremeno olakšanje. Ali suvoj i ispucaloj koži ne nedostaju ulja, već vlažnost

Nemoguće je hidrirati kožu preko spoljašneg izvora (ovaj proces mora da se desi iznutra). Koža može da zadrži više svoje prirodne hidratacije, ako se pomaganjem sprečava evaporacija.

Međutim, za majku sa oštećenim bradavicama, najbitnije pitanje nije koliko će potrajati da se bradavice oporave, već koliko brzo može da dobije olakšanje od bolova.