Zastoj mleka - Multi-Mam RS


Zastoj mleka

Nakon što se porodite, vaše grudi počinju da proizvode kolostrum, tečnost ispunjenu hranjivim materijama i antitelima koji će da zaštite vaše novorođenče od infekcija. Dva do pet dana kasnije, vaše dojke će početi da proizvode mleko i možda će biti teške, otekle i tople. Ovo se naziva zastoj mleka, i to je normlana pojava koja može da potraje od par dana do nekoliko nedelja. Ako se mleko ne izbacuje, da li preko dojenja ili preko pumpe, grudi mogu da postanu bolne i tvrde, što je nelagodno za majku, a za bebu jer teže doji.

Zastoj mleka se obično dešava tokom prvih nekoliko dana nakon porođaja, ali može da se desi i kada već dojite neko vreme ali morate da preskočite hranjenje: ako naglo prestajete sa dojenjem ili ako vaša beba doji značajno manje od uobičajenog. Najčešći krivac je loše hvatanje bebe za dojku jer tada, vaša beba ne može da doji pravilno, pa vaše dojke postaju prepune mlekom.

Tvrde bradavice mogu da otežaju vašoj bebi da se uhvati, pa počne da sisa jače, što dalje prouzrokuje ispucale i bolne bradavice. Neke mame bi se možda odlučile da preskoče jedno ili dva hranjenja, pokušavajući da daju šansu bradavicama da se oporave. Međutim ovo može da dovede do goreg slučaja zastoja, a prolongirani zastoj mleka može da dovede do smanjenje proizvodnje mleka ili da se razvije u mastitis.

Kako prepoznat zastoj mleka?

Tipični simptomi uključuju::

  • Čvrste, natekle i bolne grudi, koje su obično crvene, tople i ponekada grudvaste na dodir
  • Čvrste I spljoštene bradavice
  • Otečenostil i osetljivost u predelu oko pazuha
  • agana groznica ili simptomi nalik gripu (ako je ovo slučaj, idite kod lekara)

Prevencija

Idealno, bićete sposobni da dojite bebu u toku prvih nekoliko sati nakon porođaja. Dojite na svakih 1 do 3 sata, ili kad god primetite prve znake gladi. Vaše novorođenče može da postane neodmorno, da doziva i pravi pokrete ustima. Popričajte sa stručnim licem da biste bili sigurni da se vaša beba pravilno hvata. Pravilan uhvat može da napravi ogromnu razliku u dojenju i da vas zaštiti od mogućeg zastoja mleka ili bolnih bradavica. Ako morate da propustite hranjenje, ispumpajte mleko (možete da ga ostavite u zamrzivaču i da se iskoristi ako ste na poslu ili putujete). Dok dojite, pokušajte da potpuno ispraznite jednu dojku pre nego što pređete na drugu. Kada dođe period odvikavanja, postepeno odrađujte taj proces. Nagli prekid dojenja može da ostavi vaše grudi pune mleka, što može da dovede do zastoja mleka i mastitisa.

Tretman

Ako su vase grudi otekle od mleka, poklušajte da dojite što češće možete. Topla kompresa pre hranjenja može da omekša grudi i da omogući većoj količini mleka da izađe. Paracetamol može da pomogne sa bolom i otečenosti, a ako su vaše grudi bolne i otečene i posle dojenja, pokušajte sa hladnom kompresom. Možete da koristite i hladan peškir, ili kompresu za grudi koja sadrži umirujuće sastojke koji istovremeno hrane i neguju nežnu kožu oko bradavice i sprečavajku ispucalu kožu. Takođe, lagana masaža grudi pre dojenja može da pomogne sa protokom mleka. Vaša beba bi mogla da ima problema sa hvatanjem zbog tvrdih bradavica. Zato, najpre istisnite malo mleka da biste olakšali proces.

Ako ne dojite, pokušajte da ispumpate mleko sa pumpom za dojke. Dobro pristajući grudnjak za dojenje koji daje dodatnu podršku može da pruži olakšanje.

U slučaju da ni jedna metoda ne uspe i ako su vaše grudi još uvek otekle od mleka, konsultujte se sa vašim lekarom.