Začepljeni mlečni kanal - Multi-Mam RS


Začepljeni mlečni kanal

Mlečni kanali su cevčice koje prenose mleko od žlezda koje ga luče, do bradavice. Kada beba počne da sisa bradavicu, ćelije mišića koje okružuju ove cevčice kontrahuju i guraju mleko kroz kanal. Međutim, ako je produkcija mleka manja od količine koja se izbacuje, mleko iz dojki počinje da se nagomilava u grudima, prouzrokovajući otečenost koja sprečava normalan protok mleka kroz kanale. Zato se ovo stanje naziva začepljeni ili blokirani kanali. Ovo stanje može da se razvije u zapaljenje ili mastitis, kada bakterije uđu u kanale i izazovu infekciju, zbog čega začepljeni mlečni kanali treba da se leče brzo da bi se izbegle dalje komplikacije.

Kako prepoznati začepljeni kanal?

Uobičajeni simptomi su:

 • Čvrsta kvržica u jednoj dojci
 • Grudi su osetljive, tople na dodir, crvene, otekle i bolne
 • Kvržica i otečenost se smanjuju nakon dojenja
 • Čini se da se količina mleka smanjila
 • Možda izbacujete gušće ili masnije mleko

Ako počnete da se osećate grozničavo i iscrpljeno, verovatno je začepljenje preraslo u mastitis, pa bi trebalo da potražite medicinski savet.

Česti uzroci začepljenog kanala

Generalno, začepljeni kanali se javljaju kada se grudi potpuno ne prazne na dnevnoj bazi. Ovo može da se desi ako:

 • Vaša beba ima problema sa dojenjem zbog lošeg uhvata, svezanog jezika ili je u pitanju neki drugi problem vezan za dojenje,
 • Produžavate pauze između hranjenja zbog bolnih bradavica,
 • Vi ili vaša beba ste bolesni,
 • Odlučili ste da naglo odviknete bebu od vašeg mleka,
 • Vaše grudi su pod svakodnevnim pritiskom, zbog neodgovarajućeg grudnjaka, uske odeće ili spavanja na stomaku,
 • Ako ste pod stresom ili vam je imunitet slab,
 • Preskočili ste nekoliko hranjenja ili su vremenske pauze između hranjenja preduge.

Kućni lekovi za začepljen kanal

Prvo pravilo uspešnog tretmana je da ne prestajete sa dojenjem. Vaše mleko je savršeno bezbedno za vašu bebu i potenciraćete proces oporavka ako više dojite. Ako ste iz nekog razloga u nemogućnosti da dojite, izbacite mleko koristeći pumpu ili ručno istiskanje.

Generalne preporuke za ubrzan oporavak uključuju odmor, piti puno vode i zdrava, izbalansirana ishrana. Pored toga, tople komprese neposredno pre dojenja mogu da započnu protok mleka i pomognu sa izbacivanjem mleka tokom hranjenja. Takođe, možete nežno masirati grudi nekoliko minuta pre hranjenja i dok vaša beba doji.

Hranite vašu bebu kad god primetite da je gladna. Ako se pridržavate strogog rasporeda, to često stvara duge pauze između hranjenja, zbog čega se nagomilava mleko. Kada vaša beba isprazni jednu dojku, ponudite joj drugu. Sledeće hranjenje počnite sa dojkom sa kojom ste završili prethodno. Pražnjenje dojki na dvnevnoj bazi pomaže sa protokom mleka i sprečava dalje epizode blokade.

Aklo ste u velikim bolovima, uzimanje paracetamola može da vam pruži olakšanje. Hladna kompresa takođe može da pomogne, koristite ih između hranjenja da biste smanjili bol i upalu.

Ako su simptomi upornui i nakon 24 sata odmora, čestog dojenja, stavljanje toplih kompresa i masaže, ne oklevajte da potražite medicinsku savet.