Uzroci bola tokom dojenja - Multi-Mam RS


Uzroci bola tokom dojenja

Mnoge nove mame veruju da je bol tokom prvih nekoliko dana dojenja normalna pojava. Iako može potrajati za vas i vašu bebu da nađete poziciju koja omogućava bebi da se pravilno uhvati, ignorisanje bola može dovesti do povređenih i bolnih bradvica. Bolne bradavice čine dojenje jako nelagodnim, a to može dovesti do zastoja mleka i mastitisa ako počnete da preskačete obroke da biste izbegli bol; i produkcija vašeg mleka može da se smanji zbog umanjenog konzumiranja. Zato je jako bitno da odredite zašto je tačno dojenje bolno za vas i da učinite nešto povodom toga.

Bolne ispucale bradavice

Najčešći krivac bola tokom dojenja je loš uhvat. Kada beba dobro uhvati, cela bradavica i areola je u njenim ustima, što čini pokret sisanja efikasnim, a opet nežnim za bradavice. Ako pravilan uhvat nije postignut, beba sisa samu bradavicu, izazivajući bol i povredu kože bradavice.

Ostvariti pravilan uhvat što ranije će vam omogućiti da uživate u bezbolnom dojenju i da sprečite prebleme sa bradavicom. Međutim, ako su vaše bradavice već bolne, stavite hladnu kompresu da bi bol popustio, a onda probajte komprese sa hranljivim sastojcima koji podstiču oporavak.

Ako je loš uhvat izvor bola, pričajte sa stru;nim licem koji može da vam pomogne sa eksperimentisanjem i pronalaženjem odgovarajuće pozicije.

Vaša beba je svezanog jezika

Problematičan uhvat možda ne znači da je pozicija dojenja problem. Ako je vaša beba svezanog jezika, može joj biti jako teško da pravilno doji. Medicinski izraz za stanje poznato kao svezan jezik je “ankiloglosija”. Rezultat je previse kratkog i zategnutog frenuluma (deo tkiva koji povezuje donji deo jezika sa podom usta), što prouzrokuje ograničenu pokretljivost jezika. Proverite sa vašim lekarom ako mislite da je ovo slučaj, i ako se može rešiti jednostavnom procedurom: mali rez se pravi na tkivu koje drži jezik dole (frenulum). Najverovatnije ćete primetiti ogromnu razliku čim bebin jezik bude mogao slobodnije da se kreće.

Gljivice na bradavicama

Ako osetite oštar bol u bradavicama između dojenja i ako su vam bradavice crvene i sjaje se, možda imate gljivičnu nfekciju. Infekcija je možda prisutna i u bebinim ustima gde možete videti bele tačke na jeziku i/ili na nepcu. Trebalo bi da posetite vašeg lekara da biste utvrdili tačnu dijagnozu. Verovatno će vam prepisati anti-gljivičnu terapiju.

Mastitis

Simptomi se uglavnom javljaju samo u jednoj dojci. Vaša dojka možda postane bolna, otekla, crvena i topla na dodir. Ponekada, može biti praćen povišenom temperaturom. Mastitis se uglavnom razvija kao komplikacija zastoja mleka ili začepljenog mlečnog kanala, sa bakterijama koje ulaze u dojku i izazivaju infekciju. Prvobitni tretman uključuje tople komprese, nežne masaže pre i posle hranjenja, i što češće dojenje. Ako se simptomi ne poboljšaju u roku od 24 sata, treba da potražite medicinski savet.

Začepljen mlečni kanal

Ako primetite bolnu oblast u jednoj dojci ili kvržicu ispod prstiju, to može biti začepljen mlečni kanal, koji je nastao zbog nagomilanog mleka. Ovo se uglavnom dešava zbog preteranog pritiska na grudi, npr. vaš grudnjak za dojenje nije u odgovarajućoj veličini, ili ako se dugo vozite, pojas može da ima isti efekat. Slično mastitisu, tople komprese, masaža grudi i mnogo dojenja bi trebalo da pomogne.