Sta je Vazospazam bradavica? - Multi-Mam RS


Sta je Vazospazam bradavica?

Kada Vaši krvni sudovi trpe kontrakciju ili se umanje u prečniku, pojava se naziva “Vazospazam”. Vazospazam nastaje izlaganjem hladnoći ili emotivnim stresovima, ali kod nekih ljudi može biti jako drastičan i izazivati bolove. Tokom dojenja, krvni sudovi u bradavici mogu trpeti kontrakcije ili skupljati se. Ovo se naziva “Vazospazam bradavice”

Kako mogu da osetim da imam Vazospazam bradavice?

Bol u Vašim grudima ili bradavicama

Vazospazam bradavica može izazvati od blagih do drastičnih bolova bradavica ili grudi tokom ili između dva intervala dojenja. Bol može biti slab ili da ima karaker svaba, a sa druge strane i osećaj gorenja bradavice, izazivati duboku bezvoljnost, ili oštar probadajući. Situacija se može pogoršati kada ste izloženi hladnoci, kada izađete ispod toplog tuša ili kupatila ili izađete napolje kada je niska temperature, na primer.

Vaše bradavice menjaju boju

Vaše bradavice mogu pobeleti (takođe poznati kao bledilo) nakon dojenja. Mogu takođe poplaveti, ili biti purpurne ili čak tamno crvene. Ove promene u boji su znak postojanja Vazospazma bradavice I da Vaši krvni sudovi kontrakuju.

Kompresija bradavice

Ako su Vaše bradavice uvučene, mogu poprimiti drugi oblik nakon dojenja. Vaše bradavice mogu izgledati zbijeno, presavijeno ili vise šiljato nego obično, sa jedne strane. Krv koja se vraća u bradavicu može izazivati osećaj gorenja, trnjenja ili probadajući osećaj. Kompresija bradavice, izazvana lošim hvatom bebe izaziva usporavanje dotoka mleka, i čest je uzročnik Vazospazma bradavice

Šta izaziva Vazospazam bradavice?
 • Kompresija bradavice uzrokovana plitkim hvatom bebe
 • Loš hvat ili ugriz
 • Puknute bradavice ili druge komplikacije I oštecenja
 • Izloženost niskim temperaturama
 • Periodi kada je majka pod jakim emotivnim stresom
 • Pušenje ili pasivno pušenje
 • Migrene
 • Medicinska stanja kao sto su: Lupus, reumatski artritis i poremećaji u aktivnosti štitaste žlezde
 • Neki lekovi za terapiju gljivičnih infekcija, kao sto su Flukonazol ili Diflukan, ili pilule za kontracepciju

Jako je vazno istaći da vazospazam bradavica nekada odaje utisak infekcije bradavice ili grudi. Ako Vam je prepisan Flukonazol/Diflukan za infekcije, ali Vaša prava dijagnoza je vazospazam bradavica, ova terapija može pogoršati Vaše stanje.

Šta mogu da učinim da izbegnem ili izlečim vazospazam bradavica
 • Obezbedite da Vaša beba ima pravilan obuhvat dojke i da Vas ništa ne boli tokom dojenja. Ne oklevajte da se konsultujete sa babicom ili ginekologom kako bi Vam pomogli oko pozicioniranja bebe i obezbeđivanja dobrog hvata. Ovo je od osnovne važnosti za kvalitetno dojenje i za netraumatična iskustva za Vas i Vašu bebu.
 • Toplota je bitna. Dojite u toploj sobi I obezbedite da je Vama toplo i da zastitite Vaše bradavice od naglih promena temperature, uvek.
 • Za trenutno olakšanje prilikom pojave vazospazma bradavice, koristite tople komprese. Možete upotrebiti i dlan Vaše ruke da proizvete prijatnu toplotu ili koristite čiste, suve komprese na sobnoj temperaturi.
 • Neke aerobne vežbe mogu pomoći jer podstiču cirkulaciju krvi. Pokušajte, koliko ste u mogućnosti, da budete što aktivniji zbog Vašeg opšteg, dobrog zdravlja
 • Izbegavajte pušenje ili pasivno pušenje
 • Ograničite ili izbacite unos kofeina

Ako vazospazam bradavica ne prođe, uprkos preduzimanju ovih konkretnih koraka, jako je važno potražiti pomoć od stručnih, zdravstvenih radnika što je pre moguće. Ovo je zbog mogućnosti isključenja svih propratnih tegoba, kao što je Rainaudova bolest ili infekcije. Ako bilo šta od ovoga izaziva vazospazam bradavica kod Vas, tretman lekara specijaliste je neophodan i Vaš ginekolog će biti u stanju da Vam pomogne i da Vas pravilno savetuje