Saveti za dojenje - Multi-Mam RS


Saveti za dojenje

Dojenje je jako beneficijalno kako za bebu tako i za majku. Pored toga, to je predivna prilika za zbližavanje i maženje. Međutim, ponekada dojenje može da bude izazov, pogotovo u toku prvih dana. Svake mame i bebe su drugačije i sa malo eksperimentisanja, naći ćete formulu koja vam omogućava da uživate u dojenju. Ovi saveti za dojenje će vam pomoći u potrazi:

 • Iako dojenje ispočetka može da stvori neprijatan osećaj, ne bi trebalo da bude bolno. Ako osećate bol, najverovatnije se vaša beba nije pravilno uhvatila. Pravilna položaj je postignut kada beba pored bradavice, u ustima ima celu areolu, sa bradom pribijenu uz dojku i sa odaljenim nosem. U ovoj poziciji bradavica je smeštena ka zadnjem delu usta i pokreti sisanja su efektivni u ispumpavanju mleka.
 • Iskoristite vreme provedeno u bolnici posle porođaja da pitate medicinsku sestru ili stručnu osobu da provere da li se vaša beba hvata pravilno. Ne plašite se da zatražite pomoć ako vam zatreba i ne oklevajte da postavite pitanjanja ako imate nedomuice ili brige, pogotovo ako je dojenje bolno ili ako vaša beba ne dobija na težini.
 • Tri ili četiri dana nakon porođaja vaše grudi će se odjednom povećati – to se dešava zbog produkcije mleka neophodnog za ishranu vaše bebe. Spremite se za ovo tako što ćete kupiti grudnjake za dojenje na vreme (izaberite korpu koja je inače dosta veća u odnosu na vašu normalnu veličinu, da bi odgovarala).
 • Ako vašoj bebi prerano ponudite cuclu ili flašicu to može da je zbuni i može da odbija bradavicu. Izbegavajte da joj ih nudite, da bi utvrdili proces dojenja.
 • Ako planirate da putujete ili ako morate da preskočite nekoliko hranjenja, dobra ideja bi bila da ispumpate mleko kako biste sprečili zastoj. Možete da čuvate ispumpano mleko u zamrzivaču i da ga koristite kao zamenu ako ste odputovali ili ste na poslu.
 • Kada kupujete pumpu za dojke, pobrinite se da izaberete veličinu kupe koja vam odgovara. Ako je previše mala ili velika, to može da utiče na količinu mleka koju ispumpavate i može da vam povredi bradavice.
 • Ako su vam bradavice bolne i ispucale, stavite kompresu sa lekom koja će pružiti olakšanje i ubrzati oporavak. Da biste zaštitili bradavice od daljeg povređivanja i sprečili bol, stavljajte balzam za negu bradavice između hranjenja. Balzam mora da bude bezbedan za vašu bebu, da ne biste morali da ga ispirate pre dojenja. Takođe, izbacivanje nekoliko kapljica mleka na kraju dojenja i njihovo razmazivanje po celim bradavicama može da pomogne u procesu oporakva.
 • Izaberite opuštajuću, tihu sobu u kojoj možete da dojite bez smetnji. Pobrinite se da vam bude udobno i da imate čašu vode u blizini, jer dojenje ponekada izaziva žeđ.
 • Ako ste imali carski rez ili ste jednostavno iscrpljeni nakon poroda, pokušajte da ležite na boku dok dojite.
 • Naučiti prevremeno rođenu bebu da doji je vrlo često izazov i može da potraje. Međutim, kao i svaki odnos dojenja između majke i bebe, od onog trenutka kada je uspostavljen, posle sve biva lakše i jako nagrađujuće i za vas i za vašu bebu.
 • Najzad, budite strpljivi. Dajte sebi i vašoj bebi vremena da naučite šta vam najviše i najbolje odgovara i ne obeshrabrujte se ako naiđete na prepreke. Sa malo istrajnosti i eksperimentisanja, i vi i vaše novorođenče ćete uskoro uživati u dojenju.