Refluks - Multi-Mam RS


Refluks

Možda ćete primetiti da vaša beba izbacuje mleko tokom ili odmah posle dojenja. Ovo je uobičajena pojava i naziva se refluks i u većini slučajeva nije razlog za brigu. Refluks se dešava kad god vaša beba proguta više mleka nego što dušnik može da podnese, što prouzrokuje da se višak mleka vrati u usta. Statistika kaže da 50 % novorođenčadi dnevno ima refluks, ali većina njih ga preraste dok ne napune jednu godinu. I bebe koje doje i one koje se hrane na flašicu imaju refluks.

Refluks može biti i tihi. U takvom slučaju vaša beba proguta višak mleka koji se vratio u usta umesto da ga izbaci. Ako primetitie da vaša beba guta, čak i nakon što ste završili sa hranjenjem, ovo je možda prvi znak da ima tihi refluks.

Ako je vaša beba jako gladna i počne da doji jako brzo, ako su vam grudi prepune ili ako vaša beba proguta previse vazduha jer previše često ispušta bradavicu, veća je verovatnoća da se pojavi refluks.

U nekim slučajevima, refluks može biti simptom nekih drugih stanja, kao intolerancija na kravlje mleko ili gastroezofagusna refluksna bolest. Međutim, ako vaša beba polako dobije na težini i nema nikakvih drugih simptoma nelagodnosti, šanse su da je refluks samo mala smetnja za vas zbog svog čišćenja koje zahteva, ali ne predstavlja medicinski problem.

Ako se refluks desi nekoliko puta na dan ili ako se pojave neki drugi simptomi, kao refleks povraćanja, problem sa gutanjem, iziritiranost, konstantno plakanje, zeleno ili žuto povraćanje, ako vaša beba savija leđa dok doji ili ako ne dibija na težini, treba da potražite medicinski savet.

Kako pomoći vašoj bebi sa refluksom?

Generalne preporuke koje treba da olakšaju nelagodnost izazvanu refluksom uključuju da:

  • Hranite vašu bebu dok je držite uspravno
  • Ohrabrite bebu da podrigne nakon svakog obroka
  • Držite vašu bebu uspravno oko 20 minuta nakon dojenja
  • Izbegavate duge pauze između hranjenja da biste sprečili da vaša beba doji agresivno
  • Ako hranite bebu na flašicu, pobrinite se da rupa na cucli nije prevelika, da ne bi previše mleka izašlo prebrzo
  • Podignete kraj dušeka na kojem se nalazi bebina glava. Ako im je glava pomalo viša u odnosu na stopala to može da pomogne sa povraćanjem

Ako je refluks vaše bebe ozbiljan, vaš lekar će vam možda preporučiti jedan od najčešćih pristupa za lečenje refluksa. Prvi korak bi bio da proverite da li vaša beba ima alergiju na kravlje mleko. Izbacite mleko i mlečne proizvode, kao što su sir i jogurt, i posmatrajte ako se stanje vaše bebe promeni. Ako se ispostavi da protein iz kravljeg mleka nije uzrok refluksa, vaš lekar će vam možda prepisati antacid za bebe, koji će pomoći da neutralizuje stomačnu kiselinu koja može da izazove bol i iritaciju grla. Takođe, ponekada se koristi zgušnjavač za istisnuto mleko ili formulu. Korišćenje zgušnjavača za refkluks je stara metoda koja nije potkopana sa puno naučnih činjenica. U svakom slučaju, konsultujte sa sa vašim lekarom pre nego što probate neku od ovih metoda.