Problemi sa hvatanjem dojke kod bebe - Multi-Mam RS


Problemi sa hvatanjem dojke kod bebe

Pravilno hvatanje je neophodno za uspešno i bezbolno dojenje. Pojam hvatanja dojke predstavlja proces kada vaša beba ustima obuhvati vašu bradavicu i celu areolu. Pravilan uhvat znači da vaša beba može da dobije mleka a da su vaše bradavice zaštićene od mogućih bolova i ispucale kože. Loše hvatanje takođe može dovesti do smanjenje produkcije mleka u dojkama i da vaša beba ne dobija na težini onoliko brzo koliko biste hteli. Problemi hvatanja su česti, pa je neophodno da pravilno počnete sa procesom dojenja i to što je brže moguće (poželjno već u toku prvog sata nakon poroda) da biste izbegli probleme.

Kako da prepoznate dobar uhvat?

Kada se beba pravilno uhvati, cela bradavica I okolnja areola treba da budu u ustima, sa bradavicom postavljenom ka zadnjem delu bebinih usta. Bebin jezik pokriva donje zube, čime štiti bradavcu od mogućih povreda. Zato kažemo da iako dojenje ispočetka može da bude malo neprijatno, sve dok beba pravilno doji, ne bi trebalo da bude bolno.

Drugi znakovi pravlinog hvata uključuju osećaj laganog zatezanja u grudima i ako vaša beba guta mleko. Dodatno, ako niste ni u kakvim bolovim i ako vaša beba polako dobija na težini, šanse su da dojenje držite pod kontrolom.

Nepravilno dojenje mora biti prekinuto. Nežno uvucite vaš prst između bebinih usana u čošku usta i stvorite dovoljno prostora da bradavica može da se izvuče. Onog trenutka kada se uhvat prekine pokušajte ponovo.

Kako da pomognete vašoj bebi da se uhvati za dojku kako treba?

Dojenje može da potraje, pa najpre budite sigurni da se namestite u odgovarajući položaj. Možete da sednete ili da legnete, šta god vam više odgovara. Imajte puno jastuka oko sebe, kako bi bili spremni da poduprete vaša leđa, glavu, ili ih stavite između kolena. Ako je moguće, dojite u mračnijoj, tihoj sobi sa minimalnim distrakcijama. Ovo će pomoći i vama i vašoj bebei da se opustite i upustite u dojenje. Međutim, vaša beba ne treba da bude toliko opuštena da zaspe. Ako se to desi, lagano probudite bebu nežnim dodirivanjem stopala ili pomeranjem njenih nogu.

Postoji nekoliko pložaja koje možete da iskoristite da biste postigli pravilan uhvat. Držite bebu dok leži ispred vas, držite je telom ispod vaše ruke, ili pored vas dok ležite na boku. Koja god pozicija vama odgovara bitno je da se pridržavate istih smernica. Bebina glava i telo bi trebalo da bude okrenuto ka dojci i pribijeno uz vaše telo. Bebina glava treba da bude u visini bradavice, da se ne bi mučila da je dohvati.

Zatim, uzmite vašu dojku rukom i istisnite par kapljioca mleka. To je ne samo odličan način da se bradavice zaštite od povreda i ispucalosti, već i signal bebi da otvori usta i uzme bradavicu. Koristite vašu ruku da usmerite vašu bradavicu ka zadnjem delu bebunih usta i pre nego što beba zatvori usta približite je bliže sebi. Bebina brada bi trebalo da bide pribijena uz dojku, sa nosem pomalo udaljenim da dojenje ne bi remetilo bebino disanje.

Ako imate problema sa uhvatom, ne oklevatje da potražite pomoć. Pričajte sa vašim lekarom, stručnim licem, prijateljem ili članom porodice koji ima iskustvo sa dojenjem.