Olakšavanje bolova prouzrokovanih dojenjem - Multi-Mam RS


Olakšavanje bolova prouzrokovanih dojenjem

Mnoge mame iz različitih razloga osećaju bol tokom dojenja. Za neke, to može biti toliko stresno da razmišljaju da potpuno prekinu sa dojenjem. Eksperti preporučuju da dojite vašu bebu sve dok ne napuni jednu godinu, pa iskoristitie vreme da prepoznate uzrok nelagodnosti i naučite neke dobro proverene metoda koje mogu olakšati bol.

Ispravite uhvat bebe, jer je najčešći krivac bola nepravilno dojenje bebe. Dok dojite, beba treba da ima bradavicu i celu areolu u ustima. Bradavica treba da bude duboko i okrenuta ka zadnjem delu nepca, da ne bi podnosila veliki pritisak tokom sisanja bebe. Bebine usne treba da budu malo zavrnute ka spolja, tako da nema prostora između bebinih usana i dojke. Nos mora da bude slobodan da bi beba mogla da diše tokom hranjenja. Za siguran uspeh, pribijte vašu bebu uz sebe, sa njenom glavom lagano nagnutom unazad, tako da je brada jako blizu dojke. Nežno stistnite dojku i usmerite je ka zadnjem delu usta vaše bebe. Popravite poziciju sve dok uhvat ne bude bezbolan i dok vaša beba ne guta u dugim pravilnim gutljajima.

Ako imate problema sa uspostavljanjem dobrog uhvata, pričajte sa stručnim licem i proverite da li vaša beba ima problema sa jezikom, što često može da bude uzrok problematičnog uhvata.

Negovati bolne i ispucale bradavice

Ako beba ima problema sa uhvatom, najčešće sisaju samo bradavicu, što može izazvati povredu i da učini vaše bradavice jako bolnim. Dobar uhvat pomaže da se problem izbegne, ali ako se povreda već desila, postoji par stvari koje možete da uradite da ublažite bol, kao stavljanje komprese za grudi koja sadrži lekovite supstance koje će podstaknuti oporavak. Hladne komprese takođe mogu da ublaže bol, barem privremeno, samo zapamtite da ne treba stavljati led direktno na vašu kožu.

Ako je vaša beba gladna, sisaće snažnije nego obično, što može izazvati još veću povredu na vašim već bolnim bradavicama. Uočavajte ranje znake gladi i najpre nudite manje povređenu dojku. Na ovaj način, dok se vaša beba ne spremi za sledeću dojku, neće sisati tako agresivno. Pre dojenja, istisnite par kapljica mleka da stimulišete refleks izbacivanja mleka i da sprečite vašu bebu da pokuša da izvuče mleko žvakanjem bradavice.

Ako su vam bradavice previse bolne da biste dojili, eksperti preporučuju da odlažete mleko da biste sprečili zastoj. Ponekad korišćenje kupe za bradavice može da bude rešenje za nastavak dojenja.

Bolne bradavice mogu biti prouzrokovane i drugim faktorima, kao što su gljivična i bakterijska infekcija ili stanja kože kao što su ekcem i psorijaza. U slučaju infekcije, treba da se konsultujete sa vašim lekarom koji može da vam prepiše prikladan lek. Koža bradavica i dojke može biti iziritirana zbog higijenskih proizvoda, ili kao rezultat alergije na novi proizvod koji ste skoro počeli da koristite. Pokušajte da identifikujete i izbegavate uzročnika. Najčešći iritanti uključuju gelove za tuširanje i kupke koji mogu previše da isuše kožu bradavcie. Isperite vaše grudi sa toplom vodom i izbegavajte korišćenje ovakvih proizvoda na grudima.

Negujte bradavice tako što ćete istisnuti par kapljica mleka nakon hranjenja i razmazati ih preko čitavih bradavica. Mleko ima umirujući i zaštitni efekat na vašoj koži. Takođe možete probati i balzam za bradavice koji ća nahraniti kožu i sprečiti ispucale bradavice.

Sprečite zastoj mleka

Još jedan čest uzročnik bola tokom dojenja je zastoj ili nagomilavanje mleka u vašim grudima. Izbegavajte preskakanje obroka a ako morate (npr. ako ste na poslu ili niste kod kuće), ispumpavajte mleko prateći uobičajen raspored hranjenja. Tople komprese i masaža takođe mogu pomoći sa protokom mleka i smanjivanjem pritiska.