Odvikavanje - Multi-Mam RS


Odvikavanje

Pre ili kasnije, doći će vreme za svaku bebu kada treba da se odvikava. Na vama i na vašoj bebi je da se odlučite kada je pravo vreme za prestanak dojenja. Svetska zdavstvena organizacija i Američka akademija pedijatrije preporučuju da treba da dojite vašu bebu barem dok ne napuni godinu dana. Možete da se odlučite na odvikavanje u zavisnosti od sopstvenih potreba, ili možete dopustiti bebi da vam pokaže kada je spremna za prelaz. U bilo kom slučaju, ne dozvolite da pritisak iz okoline ili očekivanja porodice i prijatelja utiču na vašu odluku.

Možda ćete imati pomešana osećanja tokom odvikavanje. Dojenje vam omogućava da provedete tihe trenutke povezivanja i maženja sa vašim detetom, pa ćete se verovatno brinuti da će se ta veza izgubiti. Dojenje samo znači da će vaše dete početi da jede poprilično istu hranu kao što vi jedete, a postoje mnogi načini da zadržite emotivnu vezu jakom. Posvetite svaki mogući deo dana vašem detetu, bilo da je to igranje, čitanje knjige ili jednostavno maženje. Ovo će oboma pomoći da prođete kroz prelaz bez osećaja nesigurnosti. Samo pokušajte da ne popustite pred njihovim traženjem dojenja, već se pridržavajte rasporeda koji ste rešili da pratite.

Kada početi sa odvikavanjem?

Postoje dve popularne metode koje vam mogu pomoći da odredite kada je pravo vreme za vas i vašu bebu. Kao što smo iznad već spomenuli, možete da ostavite na vašem detetu da odluči tako što ćete posmatrati kad počni da gubi interes za dojenjem, što obično počinje oko 4 do 6 meseci nakon unošenja čvrste hrane u ishranu. Sa druge strane, možda ćete vi osetiti kada je pravo vreme za prestanak dojenja, bilo da je zato što se vraćate na posao ili jednostavno imate osećaj. Ako je ovo slučaj, to može da vam oduzme više vremena, truda i strpljenja jer se proces onda odvija postepeno.

There are some reasons that may justify postponing weaning for a month or two. If your child is ill, you should wait until they recover. Also, if your little one is going through a major life change, such as moving home or getting a sibling, it would be wise not to cause even more stress by starting to wean. Postoje razlozi koji opravdavaju odlaganje odvikavanja za mesec ili dva. Ako je vaše dete bolesno, treba da sačekate dok se ne oporavi. Takođe, ako vaš mališan prolazi kroz veliku životnu promenu, kao preseljenje ili dobijanje brata ili sestre, bilo bi mudro da ne izazivate dodatni stres sa odvikavanjem.

Saveti za odvikavanje

Pre svega, počnite postepeno i ne žurite sa procesom. Ovo će sprečiti zastoj mleka i mastitis pošto će vaše grudi imati dovoljno vremena da se naviknu na manje konzumiranje, ali će pomoći i da se vaše dete sve manje i manje navikava na dojenje.

Možete da počnete tako što ćete preskočiti obrok i umesto toga ponuditi vašem detetu flašicu. Ostavite sve na tome nekoliko nedelja, pa pokušajte da preskočite još jedno hranjenje nakon što se vaša beba navikla. Druga metoda je da skraćujete vreme dojenja vašeg deteta tako što ćete mu ponuditi malo čvrste hrane nakon dojenja. Zatim pokušajte da mu nudite čvrstu hranu pre dojenja, da bi se apetit za mlekom smanjio. Možete pokušati i sa odlaganjem dojenja za 10 do 15 minuta postepeno (ovo je jako efikasno za večernja hranjenja, ili kada dojite samo nekoliko puta na dan).

Ako imate problema sa preskakanjem hranjenja pre spavanja, neka vaš partner uspava dete, dok ste vi u drugoj sobi ili sa prijateljima. Vaše dete će se možda bolje podneti situaciju ako niste u blizini.