Nega bradavica - Multi-Mam RS


Nega bradavica

Potrebno je vremena da se naviknete na dojenje. Ispočetka je osećaj možda čudan i pomalo neprijatan. Međutim, uskoro bi trebalo da se naviknete, i bol ne bi trebao da bude sastavni deo dojenja. Bol je uglavnom znak da nešto nije u redu, a najćešći krivac je nepravilna pozicija tokom dojenja. Da bi vam dojenje bilo prijatno i bezbolno, sastavili smo listu generalnih uputstava vezanih za negu grudi i bradavica.

Kako voditi brigu o vašim grudima i bradavicama tokom dojenja?

Generalne preporuke o higijeni su prilično direktne i jednostavne; ispiranje vaših grudi sa toplom vodom bi trebalo da bude dovoljno. Izbegavajte korišćenje gelova za tuširanje, kupki ili sapuna koji sadrže deterdžente na koži vaših grudi i bradavica. Ovi proizvodi imaju dehidratacioni efekat jer izvlače prirodna uja sa površine i čine kožu ispucalom i iziritiranom. Nakon tuširanja ili dojenja, dopustite vašim bradavicama da se osuše na vazduhu.

Dobra navika je da nakon dojenja istisnete i razmažete par kapljica mleka po bradavicama. Takođe, možete da koristite balzam za negu bradavica koji će da nahrani kožu i da zaštite bradavice od povrede. Kada birate takav balzam, vodite računa da ne morate da ga ispirate pre dojenja i da je bezbedan ako ga vaša beba proguta. Ovo je bitno jer ispiranje bradavica vodom pre dojenja može da ih učini suvim i izloženijim zatezanju i povredama, tako da ostavljanje balzama tokom dojenja nudi dodatnu zaštitu, kao i olakšanu upotrebu.

Izbegavajte korišćenje grudnjaka za dojenje sa nedisajućim sintetičkim jastučićima. Ovakvi materijali onemogućavaju koži da diše i mogu da stvore savršenu podlogu za razvijanje mikroba koji mogu da izazovu infekciju. Redovno menjajte jastučiće, da ne biste morali da provedete mnogo vremena lečeći vaše bradavice.

Šta raditi ako su vam bradavice bolne?

Pre svega, ako osećate bol tokom dojenja, ne oklevajte da pitate za pomoć stručne osobe ili vašeg lekara. Dobar uhvat grudi več na početku će sprečiti nelagodnost, tako da ako imate neko pitanje ili brigu, slobodno pitajte nekoga.

Ako su vam bradavice već bolne, možete koristiti kompresu za grudi koja će ubrzati proces oporavka. Ako je bol jak, hladne komprese mogu da vam olakšaju, ali ne stavljajte led direktno na kožu. Ako je bol izuzetno jaka, možete da izbacite mleko u skladu sa vašim uobičajenim rasporedom hranjenja da biste sprečili mastitis. Mleko koje izbacite je savršeno bezbedno za bebu. Možete da se odlučite da mleko istiskate rukom ili da koristitie pumpu, naš savet je da pričate sa stručnim licem o tome šta vam najviše odgovara.

Ponekada, bradavice mogu da bole zbog glivične infekcije. U tom slučaju, popričajte sa vašim lekarom oko prikladne terapije za vas i vašu bebu, pošto su šanse da se i u ustima vaše bebe nalaze gljivice.

Kada vas bole grudi, vašoj bebi prvo ponudite manje bolnu dojku, prvi uhvat je najsnažniji, pa bi mogao najviše da boli. Nakon je vaša beba dojila neko vreme, biće manje željna da jako uhvati. Takođe, eksperimentišite sa različitim pozicijama dojenja. Pronađite šta najbolje odgovara vama i vašoj bebi i obezbedite tih prostor bez distrakcija gde vaša beba može da se opusti i koncentriše na dojenje. Ovo može da spreči povremeni ugriz ili žvakanje bradavice.