Mastitis - Multi-Mam RS


Mastitis

Oko 10 % majki doživi upalu grudi zvanu mastitis. Od dva tipa mastitisa jedan je zarazan a drugi nije. Dojenje je veština koja se uči, a loša tehnika može da dovede do mleka koje je zarobljeno u grudima, što je glavni uzrok mastitisa.

Drugi uzroci su:

  • Blokiran mlečni kanal. Ako se dojka potpuno ne isprazni tokom hranjenja, jedan od mlečnih kanala može da se začepi, zbog čega se mleko vraća unazad i izaziva upalu dojke.
  • Bakterije koje uđu u grudi. Bakterije sa površine vaše kože i iz bebinih usta mogu da uđu u mlečni kanal kroz pukotinu na koži bradavice, ili kroz otvor mlečnog kanala. Ustajalo mleko u grudima koje se nije izbacilo stvara hranljivu sredinu pogodnu za razmnožavanje bakterija. Međutim, antibakterijsko dejstvo vašeg mleka štiti vašu bebu od infekcije.

Mastitis se najčešće dešava u toku prvih 6 meseci dojenja i može vas učiniti jako umornom. U kombinaciji sa stresom i isrpljujućim obavezama vezanih za brigu o novororođenčetu, možda ćete se osećati kao da vas je pregazio voz. Iako ovo može biti jako neprijatno, mastitis se u većini slučajeva lako leči.

Kako prepoznati mastitis?

Simptomi obično krenu u jednoj dojci, verovatno ćete osetiti bol i primetiti da je vaša dojka crvena, tvrda, natekla i topla na dodir. Ako napipate kvržicu u dojci, to je verovatno zbog blokiranog mlečnog kanala. Takođe, možda ćete imati simptome nalik groznici, glavobolju, bol u mišićima i umor.

Ako se bol poveća, ili ako su žlezde vrata ili pazuha natekle ili ako imate povišenu temperarturu, konsultujte se sa vašim lekarom oko prikladne terapije.

Šta prouzrokuje mastitis?

Mastitis najčešće nastaje kao komplikacija zastoja mleka, odnosno nagomilanog mleka u grudima. Ovo se često dešava u prvoj nedelji naknon porođaja, dok beba još uvek uči da doji, ili ako morate da preskočite par hranjenja, npr. ako se vraćate poslu ili putujete. Loš uhvat je jako čest krivac za zastoj mleka, i slučajno, i mastitisa, tako da se pobrinite da je vaša bradavica pravilno postavljena u ustima vaše bebe. Ohrabrite vašu bebu da isprazni celu dojku tokom hranjenja da bi se sprečilo nagomilavanje mleka. Novo hranjenje započnite sa dojkom sa kojom ste završili prethodno, da biste bili sigurni da je dojka potpuno prazna.

Umesto pridržavanja strogih rasporeda hranjenja, sa dugim pauzama tokom kojih mleko može da se nagomila i da prouzrokuje upalu, dojite dete kad god primetite prve znake gladi (povećana aktivnost, dozivanje ili pokreti ustima). Dobra navika dojenja čini čuda i štiti vas od mastitisa i drugih nelagodnih problema, kao što su bolne bradavice.

Ispucala koža bradavice predstavlja otvorena vrata za mikrobe, bakterije ili gljivice koje mogu da uđu u tkivo dojke i da izazovu infekciju. Pravilni uhvat dojke će omogućiti vašoj bebi da doji i da vam to ne nanosi nikakav bol, ali ako patite od ispucalih i bolnih bradavica, stavite kompresu za grudi koja može da ubrza proces oporavka.

Bilo kakav konstantan pritisak na grudima može da izazove mastitis, što znači da grudnjak za dojenje koji vam ne pristaje kako treba, uska odeća, pojas u automobile ili spavanje na stomaku, mogu da budu izazivači upale.

Ako vašoj bebi nudite cuclu ili flašicu pre nego što ste učvrstili proces dojenja,to takođe može da bude potencilajni uzrok mastitisa. Ako vašoj bebi prerano date cuclu, beba može da je zameni sa bradavicom i da prestane da traži bradavicu, i time poremeti rutinu i raspored dojenja.

Kako lečiti mastitis?

Vaš lekar će vam verovatno prepisati antibiotike, koji su obično jako efektivni u uklanjanju infekcije, ali postoje i druge stvari koje možete uradite kod kuće da bi dobili olakšanje i ubrzali proces oporavka.

Nemojte da prestajete sa dojenjem tokom epizode mastitisa, jer to neće povrediti vašu bebu i pomoćiće vam u oslobađanju pritiska u upaljenim grudima. Pre dojenja, držite toplu krpu na inficiranoj dojci oko 10-15 minuta. Ovo će opustiti tkivo i pokrenuti protok mleka. Lagana masaža pre i posle dojenja takođe može da pomogne sa protokom mleka.

Pitajte vašeg lekara ako vam zatreba dodatno olakšanje za bolove.