Kako prestati sa dojenjem? - Multi-Mam RS


Kako prestati sa dojenjem?

Bez sumnje, dojenje nosi puno dobrog kako za mamu tako i za bebu. Zbog toga eksperti preporučuju dojenje sve dok vaše dete ne napuni barem jednu godinu. Na šta god da se odlučite, doći će vreme kada ćete morati da odvikavate bebu od dojke. Ovo može biti jako emocijalan period. Možda ćete osetiti pomešane emocije tuge, sreće i uzbuđenja. Mnoge majke se zbunjuju oko toga da li treba da prestanu da doje odjednom ili da to rade postepeno, zbog čega smo pripremili neke praktične smernice koje mogu da vam pomognu da prebrodite ovaj period sa što manje stresa.

Kada treba prestati sa dojenjem?

Postoji nekoliko metoda koje možete da koristite da biste procenili kada je pravo vreme da odvikavate vašu bebu od dojenja. Najčešća je da postepeno preskačete hranjenja, počnite sa jednim u zavisnosti od uzrasta bebe i uvodite čvrstu hranu. Ako se majke vrate na posao ponekada nije lako nastaviti sa dnevnim hranjenjm, pa možete ostaviti noćno i jutarnje dojenje. Onog trenutka kada vaša beba jede čvrstu hranu i doji samo dva puta na dan, možete da se odlučite da jednostavno ukinete hranjenja i da potpuno prerstanete da dojite. Ili možete da se odlučite da pustite vaše dete da vam pokaže kada je spremno da se odvikne. Ovo se obično dešava negde između 2. i 4. godine starosti, kada dete polako gubi interes za dojenjem.

Postepeni pristup je obično lakši za bebu i sprečava zastoj mleka i mastitis, jer se i proizvodnja mleka postepeno smanjuje.

Koliko dugo traje odvikavanje?

Ovo je jako individulano. Može da potraje od dva do šest meseci, u zavisnosti od toga koliko brzo se vaša beba navikava na promenu.

Proces odvikavanja

Ako odvikavate bebu nakon prve godine, počnite da joj nudite malo čvrste hrane odmah posle dojenja. Onda kada vaše dete počne lepo da jede, uvodite čvrstu hranu pre dojenja. Polako povećavajte količinu hrane koju vaše dete jede i smanjujte vreme dojenja. Ukidanjem jednog hranjenja na dan i čekanjem da se vaše grudi prilagode, smanjujete šanse za mastitis.

Još jedan dobar pristup je da postepeno počnete sa odlaganjem hranjenja za 15 minuta. Kada vaše dete počne da doji samo pre spavanja, pokušajte da mu ponudite vodu ili mleko. Ako je ova promena previse teška za vas, bilo bi dobro da dopustite vašem partneru da uspavljuje dete.

Ako morate da prestanete sa dojenjem pre nego što dete napuni jednu godinu, trebalo bi da zamenite vaše mleko sa formulom za mleko. Najbolji način da učinite ovaj prelaz lakšim za bebu je da kombinujete ova dva, i to postepenim povećanjem formule u odnosu na majčino mleko, sve dok potpuno ne prestanete sa dojenjem.

Takođe, možda postoje medicinski razlozi za prestanak dojenja, zbog čega treba da pozovete vašeg lekara za savete u vezi odvikavanja.

Dojenje nije samo hranjenje za vašu bebu, već pruža osećaj udobnosti, bezbednosti i bliskosti, pa pokušajte da osmislite druge načine na koje biste se zbližavali. To može da bude nešto jednostavno, kao igra, čitanje knjige ili jednostavno maženje.

Ako se javljaju velike promene u životu vašeg deteta, kao selidba, vaš povratak poslu ili ako je u poslednje vreme bilo bolesno, možda nije najbolji trenutak da počnete da menjate navike. Odvikavanje je proces koji traje, tako da nemojte žuriti i budite strpljivi.

Onog tenutka kada prestanete da dojite, hormoni u vašem telu će se stabilizovati. Ovo može uticati negativno na vaše raspoloženja. Odvojite malo vremena za sebe, opustite se ili provedite lepo popodne sa vašim prijateljima. I nemojte da se brinete, odvikavanje samo znači da će vaše dete početi da jede čvrstu hranu od sad pa na dalje, dok vi još uvek možete da uživate u prednostima predivne emocionalne veze koju ste vremenom ostvarili.