Kako povećati zalihe mleka u dojkama? - Multi-Mam RS


Kako povećati zalihe mleka u dojkama?

Ako ste zabrinuti oko toga da li proizvodite dovoljno mleka, možda će vam pomoći da znate da niste sami. Mnoge majke širom sveta dele istu brigu. Ako vaša beba polako dobija na težini, ima povećan broj mokrih pelena i dnevnu peristaltiku creva, i ako su vaše grudi lakše i mekše nakon dojenja, vaša beba verovatno dobija svo potrebno mleko. Međutim, ako imate nekih pitanja ili briga ne oklevajte da popričate sa vašim lekarom ili stručnim licem. Ispod ćete videti savete za povećanje zaliha mleka, ako imate osećaj da ne proizvodite dovoljno mleka ili jednostavno želite da sprečite moguće probleme.

Prva svar koju treba da zapamtite je da je laktacija povezana sa potražnjom – što više dojite, više mleka proizvode vaše grudi. Dojite kad god vaša beba pokaže prve znake gladi (povišena aktivnost, dozivanje i pokreti ustima), i pre nego što počne da place. Nemojte da usvajate stroge rasporede hranjenja, već se oslonite na bebin unutrašnji sat koji će vam tačno reći koliko često i u kojoj količini da dojite. Takođe, postoje dani kada vaše telo mora da se adaptira na promene u potrebama vaše bebe. Tokom takvih dana vaša beba če biti neodmornija, više iziritirana i tražiće češća hranjenja. Nakon 2-3 dana sve će se vratiti u normalu i vaša beba će opet biti zadovoljna. Ovakvi dani će se dešavati često tokom prve godine i obično se pojavljuju zajedno sa bitnim koracima u razvojnim promenama vaše bebe. Pokušajte da se odmarate tokom takvih dana i dojite onoliko koliko vašoj bebi treba. Ako vaša beba ne dobija na težini onoliko brzo koliko biste želeli ili je dojenje bolno, nepravilno sisanje bi moglo da bude krivac. Pitajte za pomoć stručnog lica, prijatelja ili člana u porodici koji ima iskustvo sa dojenjem. Pravilno hvatanje dojke će omogućiti vašoj bebi da efektvno doji i zaštitiće vaše bradavice od povrede i bola.

Po mogućnosti izbegavajte davanje formule za mleko vašoj bebi. Ako vaša beba pije mleko u prahu, manje će da doji, što će dovesti do smanjenje proizvodnje mleka u grudima. Takođe izbegavajte nuđenje cucli i flašica pre ngeo što utvrdite dojenje, jer cucla može da zbuni bebu, zbog čega može da odbija da doji.

Dok dojite nežna masaža grudi pomaže, ne sa količinom mleka koju proizvodite, već sa otvaranjem mlečnih kanala i iniciranjem slobodnog protoka mleka.

Ponekada merenje bebe pre i nakon dojenja može da pruži sigurnost, ali budite svesni da su količine koje vaša beba popije ispočetka jako male.

Naučnici nisu potvrdili da li odrećena hrana ima uticaja na povećanu laktaciju, zato ne verujte potpuno svakoj tvrdnji koju čujete. Hrana za koju se veruje da povećava povećava zalihe mleka su neke semenke (kao što su piskavica, komorača, kim, susam i mirođija), beli luk, spinać, čaj Svetog Vasilija, sočivo, orasi i suvo voće, ovas i kaša, blagosloveni čičak, đumbir i šargarepa.

Ako odlučite da eksperimentišete sa nekim od ovij sastojaka, imajte na umu da ih treba uzimati sa merom i samo kao deo zdrave, izbalansrirane ishrane. Pre nego što počnete da uzimate bilo kakve suplemente ili lekovito sredstvo, konslutujte se sa vašim lekarom.

Još jedan čest razlog redukovane proizvodnje mleka je stres. Odgajati novorođenče može biti jako stresno, pa dozvolite sebi i svojoj bebi vreme zbližavanja i odmora. Ako je moguće, ograničite obaveze na minimum da biste prve dane nakon poroda proveli sa vašom bebom. Nemojte se osećati loše ako zamolite prijatelje ili članove porodice za pomoć. Pronađite najopušteniju i najtšu sobu u kući u kojoj možete da dojite. Ovo će pomoći i vama i vašoj bebi da se opustite i fokusirate na dojenje. Tokom dana kada vaše telo treba da se prilagodi novim potrebama vašeg deteta, ili kada je vaša beba neraspoložena, razgovor sa drugim majkama sa bebama sličnog uzrasta možda može da pomogne. Prepoznavanje i razumevanje pomaže jedna drugoj da lakše prođete kroz ovaj period.