Kako da prirodno uvećam količinu svog mleka? - Multi-Mam RS


Kako da prirodno uvećam količinu svog mleka?

Nesigurni ste da proizvodite dovoljno mleka tokom dojenja? Pogotovu ako se osećate premoreno i beba ne prestaje da plače, počinjete da sumnjate. Ovo izaziva lančanu reakciju. Osećaj stresa i umora sam po sebi, izaziva nezadovoljstvo sobom i počinjete da brinete da li je Vaša beba zadovoljna. Podiže se anksioznost i stres može, za uzvrat stvarno uticati na proizvodnju mleka. Mi razumemo, da Vam prvih nekoliko meseci sa Vašom bebom predstavlja nesto najdragocenije. Mi želimo da Vam pomognemo da to vreme provedete na najkomforniji način, zato molimo Vas, nastavite sa čitanjem.

Kada je Vaša zaliha mleka previše mala

Kada je Vaša zaliha mleka previše mala Ako Vaša beba dobija na kilaži dok je samo dojite, Vaša zaliha mleka nije premala. Sa druge strane, ako je Vaša beba pospana i ne budi se sama, gubi na težini, ima neredovnu stolicu, bilo bi mudro pratiti da li Vaša beba dobija dovoljno mleka.

Stres može biti jedan od faktora koji utiču na Vašu proizvodnju mleka. Kao majka novorođenceta imate puno da prebacite preko leđa. Budite strpljivi sami sa sobom i sa bebom. Onog momenta kada Vaše samopouzdanje raste kako napredujete u dojenju, Vaša beba će napredovati i oboje ćete biti srećni. Generalno, majke su mnogo opuštenije sa svojim drugim detetom. Takođe, Vaš umor može uticati na Vašu količinu mleka.

Kako uvećati količinu mleka

Bitno pitanje je šta jesti tokom perioda dojenja, a što će obezbediti dobru količinu mleka. Šta god da jedete u post porođajnom periodu i periodu dojenja direktno će uticati na količinu mleka koju proizvodite i uticaće na Vašu bebu. Jedan od najboljih načina da uvećate kolicinu mleka jeste, da jednostavno nastavite da dojite. Stimulisaćete nerve i pomoći produkciju mleka u Vašim grudima. Dok Vaša beba sisa, Vaše telo signalizira da treba povećati količinu mleka.

Ključ za povečanje produkcije mleka je da često otklanjate mleko iz grudi, tako da se manje mleka skuplja u periodima izmedju 2 dojenja. Savetujemo:

  • Dojite često i pravilno i radite to svaka 2 sata
  • Pozicionirajte bebu pravilno tako da Vam je oboma udobno
  • Odvojite i korisite vreme i prostor potreban za dojenje bebe
  • Ne radite ništa drugo, par dana, ako je moguće, osim nege za sebe i Vašu bebu
  • Menjajte strane svaki put kada dojite, jer svi imamo omiljenu stranu, ne zaboravite.
  • Još jedna stvar koju možete da pomislite je da dodate određenu hranu u Vašu ishranu koja podstiče lucenje mleka. Probajte da se hranite što je zdravije moguće i birajte jela koja se lako spremaju i ne oduzimaju puno vremena.
  • Trošićete dosta kalorija tokom dojenja. Imajte na umu da je važno da jedete redovno i dovoljno. Hranite sebe kako bi mogli da hranite bebu.

Prekinite začarani krug

Mlade mame često iskuse neku vrstu problema sa dojenjem. Niste jedini i sigurno niste neko kome ne ide. Dojenje ne treba da boli i može zavisiti od položaja bebe prilikom dojenja. Molimo Vas, konsultujte se sa ginekologom ili babicom. Lučenje mleka je hormonalna pojava. Kada osetite da ste pod stresom ili ako čak osećate neku vrstu straha, Vaše telo proizvodiće adrenalin koji ce nadvladati prolaktin i Vaša proizvodnja mleka može opasti.

Ako dojite, postarajte se da unosite dosta tečnosti tokom dana. Sve dok je Vaše telo dobro hidrirano, pomagaće Vam u proizvodnji mleka. Mislite nu pravcu vode i biljnih čajeva. Dobra navika bila bi da popijete tečnost kada sednete da dojite bebu. Ne čekajte da osetite zeđ, jer je to poslednji korak kojim Vas Vaše telo upozorava da je dehidriralo.

Ne plašite se da pitate ostale mame za savet. Mozda Vaša mama ili sestra, majka troje dece ili dobra prijateljica čije dete dobro napreduje. Drage volje ce Vam pružiti podršku kao novoj mami koja brine o svojim veštinama dojenja. Ili otkrijte najbolje savete o dojenju kako bi Vama I Vašoj bebi olaskali zivot