Izbacivanje mleka iz dojke - Multi-Mam RS


Izbacivanje mleka iz dojke

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli da ramislite o izbacivanju mleka pumpanem. Takve uključuju:

  • Da napravite rezervu kako bi vaša beba imala mleko kada ste na poslu ili putu
  • Da stimulišete produkciju mleka ako je apetit vaše bebe smanjen
  • Ako je vaša beba prevremeno rođena i ima problema sa uhvatom
  • Da biste sprečili ili lečili zastoj mleka, masitits ili začepljen kanal
  • Ako se odvikavate i pokušavete da popustite pritisak u vašim grudima

Pumpanje vam daje nešto slobode, pošto ne morate da budete prisutni za svako hranjenje. Ovo znači da možete da se vratite na posao ili da odvojite malo vremena za sebe tokom dana. Međutim, imajte na umu da ne treba da nudite flašicu vašoj bebi dok ne uspostavite proces dojenja, inače rizikujete da se beba zbuni i obije dojku.

Koliko često i kada pumpati?

Ako dojite i cilj vam je da imate nešto dodatnog mleka za trenutke kada niste u blizini, najbolji deo dana za pumpanje je jutro kada je količina mleka najveća. Sačekajte sat vremena nakon dojenja da pumpate, što je dovoljno vremena za žlezde da izluče mleko za sledeći obrok.

Ako ispumpavate da biste sprečili zastoj mleka, pokušajte da se držite rasporeda hranjenja vaše bebe. Pravljenje velikih pauza između hranjenja ili pumpanja može dovesti do nagomilavanja mleka i zapaljenja.

Metode pumpanja grudi

Jedna opcija je pumpa za grudi a druga istiskanje rukom.

Pumpe za grudi mogu da budu manuelne ili električne, a glavna razlikaje lakoća upotrebe i vreme provedeno pumpajuću. Potpuno automatske pumpe mogu vam omogućiti da obavljate druge stvari i to traje samo 10-15 minuta, dok manuelne pumpe oduzimaju više vremena i energije (oko 45 minuta). Naravno, postoji razlika i u ceni, pa kada kupujete pumpu za grudi razmislite o vašim prioritetima. Ako planirate da pumpate na dvevnoj bazi, bila bi dobra ideja da investirate u dobru automatsku pumpu koja će vam sačuvati vreme i energiju. Sa druge strane, ako planirate da pumpate s vremena na vreme, manuelna pumpa bi mogla biti dovoljna.

Koju god pumpu da izaberete, pobrinite se da izaberete odgovarajuću veličinu kupica za grudi i postavite ih pravilno da ne bi izazvale nelagodnost. Pumpanje ispočetka može biti pomalo neudobno zbog snažnog osećaja zatezanja, ali ne bi trebalo da bude bolno.

Možda se odlučite za istiskanje rukom. Ova metoda oduzima vreme, pa nije praktična za svakodnevne potrebe, već ako vam treba samo s vremena na vreme. Pitajte stručnu osobu da vam pokaže pravilanu tehniku ili ispod pratite uputstva:

Postavite vaš palac iznad bradavice i sledeća dva prsta ispod bradavice. Vaša ruka trebalo da da formira slovo C, ali ne treba da obuhvati i stiska grudi ili da vuče bradavicu. Bez razmicanja prstiju, gurajte pravo u grudni koš a zatim istovremeno valjajte vaše prste unapred. Ovaj pokret će masirati mlečne kanale i izgurati mleko prema bradavici. Rotirajte vašu ruku da biste iscedili ostale rezervoare koji se nalaze u tkivu dojke. Ponavljajte dok grudi ne postanu lakše.

Ako niste u blizini bebe kada istiskujete mleko, može da vam pomogne da čujete vašu bebu preko telefona, gledate video ili neke fotogafije. Ako vidite lice ili čujete glas vaše bebe to može da vam pomogne sa refleksom izbacivanja mleka, pa probajte razne tehnike i ne zaboravite da se opustite.

Odlaganje mleka iz grudi

Plastične ili staklene flaše sa dobrim zatvaračima da bi se zadržala svežina, ili plastične kese za odlaganje mleka su prikladni načini da se skladišti sveže istisnuto mleko. Plastične kese se mogu koristiti za zamrzavanje mleka ako je potrebno. Mleko stavite u frižider odmah nakon ispumpavanja, na taj način u zadnjem delu frižidera na 4 ˚C može da stoji i do pet dana. Ako odlučite da ga zamrznete za kasniju upotrebu, imajte na umu da zaleđivanje uništava antitela u mleku iz grudi, ali hranljiva vrednost ostaje ista. Mleko može da se drži začeđeno i do 12 meseci na -20 ˚C duboko u zamrzivaču, ali za najbolji kvalitet i svežinu, iskoristite ga u roku od 3 meseca. Ne zaboravite da označite datume na pakovajim pre nego što ih odložite.

Kako ugrejati mleko?

Ako odlučite da odmrznete mleko, treba da ga rastopite tako što ćete da ostaviti u frižideru preko noći ili staviti pod mlaz hladne vode. Kada je rastopljeno, mleko mora da bude ostavljeno u frižider i iskorišćeno u roku od 24 sata. Bilo da je mleko bilo u zamrzivaču ili u frižideru, morate da ga zagrejete pre nego što ga ponudite vašem mališanu. Stavite hladno mleko pod mlaz tople vode na nekoliko minuta ili šerpu sa vodom na šporet pa unutra stavite bocu sa mlekom. Ne zagrevajte mleko direktno u šerpi na šporetu i ne dozvolite da prokuva, samo ga zagrejte dovoljno da vaša beba može da ga pije. Takođe, izbegavajte grejanje mleka u mikrotalasnoj pećnici, zato što to može da smanji hranjivu vrednost mleka iz grudi.