Hranjenje odojčadi - Multi-Mam RS


Hranjenje odojčadi

Onog trenutka kada dovedete vašeg mališana kući, naći ćete se u vihoru pitanja, sumnji i briga o tome kako da omogućite pravilnu ishranu vašoj bebi. Hranjenje novorođenčeta oduzima veliki deo vašeg dana, pa je bitno da se upoznate sa smernicama i dostupnim informacijama kako bi prvi dan kući proveli što bezbrižnije.

Čime hraniti?

Ekseprti širom sveta preporučuju dojenje kao najblagotvornije i za majku i za bebu. Ne samo što će vaša beba dobiti sve neophodne hranljive materije i duže biti zaštićena od infekcija, već dojenje ima pozitivan efekat i na majku i nudi odličnu priliku da se zbližite sa vašim novorođenčetom. Bilo da dojite ili da koristi formulu za mleko, vaša beba ne zahteva vodu, sok, ili bilo kakve druge tečnosti (to se posebno odnosi na kravlje mleko, koje ne treba da se daje detetu pre nego što napuni jednu godinu). Vaše telo će se prilagoditi potrebama vašeg deteta i tokom toplih letnjih dana vaše mleko će postati tečnije da bi ugasilo žeđ.

Koliko često hraniti?

Umesto da se držite strogog rasporeda hranjenja, hranite vašu bebu kad god primetite prve znakove gladi, kao što su povećana aktivnost, dozivanje i pokreti ustima. Plakanje je kasniji znak gladi, pa se potrudite da prepoznate ranije znake i da vašoj bebi ponudite dojku ili formulu za mleko. Kao smernicu Američka akademija za pedijatriju preporučuje da zdrave, tek rođene bebe treba da doje do 12 puta u svakom periodu od 24 sata.

Kako bebe rastu tako i njihovi stomaci postaju veći, pa počinju da izdržavaju duže između obroka i da razvijaju redovnije vremenske okvire hranjenja. Nagli naleti rasta mogu da poremete vremenske okvire, ali su te promene kratkotrajne. Izvor: http://www.llli.org/faq/frequency.html

Koliko hraniti?

Zdravo novorođenče koje se dobro hrani dobije oko 170 g telesne težine nedeljno i ima oko 6 ili više mokrih pelena dnevno. Da bi vaša beba efektivno dojila i dobijala dovoljno mleka, pravilno hvatanje dojke je jako bitno. Pitajte stručno lice da proveri da li vaše novorođenče sisa pravilno. Onog trenutka kada vaša beba prestane da sisa i okrene se od bradavice ili flašice, ili zatvori usta, najčešće znači da je dobila dovoljno hrane. Sačekajte minut ili dva, a onda pokušajte ponovo. Ako je mališan nezainteresovan za hranjenje, verovatno je sit i treba da ga ohrabrite da podrigne. Kada je hranjenje završeno, vaša beba treba da je smirena, a vaše grudi lakše i mekše.

Ne bi trebalo da očekujete da vasa beba pojede istu količinu majčinog mleka ili formule za mleko dan za danom. Vaš mališan će prolaziti kroz nalete rasta: periodi kada će jesti i dojiti više od uobičajenog. Mnoge majke se brinu da li njihovo dete jede dovoljno. Umesto što sebi pravite nepotrebnu brigu, posmatrajte vaše novorođenče i naučite da veriujete sopstvenim instiktima. Beba koja polako dobija na težini, ima normalnu peristaltiku creva i povišenje dnevnog broja pelena, je zdrava i dobro uhranjena beba. Međutim, ako imate neke brige ili pitanja, ne oklevajte da se konsultujete sa vašim lekarom.

Da li novorođenčetu treba davati suplemente?

Da, ako dojite vašoj bebi treba vitamin K tokom prva tri meseca. Normalno crevna flora snadbeva organizam vitaminom K, ali pošto crevna flora vaše bebe još uvek nije razvijena treba joj vitamin K suplement. Inače, vitamin K je dodat u formlisanom mleku u prahu. Popričajte sa vašom babicom, ginekologom ili lekarom o suplementima, pogotovo ako su za vašu bebu. Neki eksperti preporučuje vitamin D suplemente da bi se povećala apsorpcija minarala neophodnih za pravilan razvoj kostiju.

Uživajte u procesu

Dojenje oduzima znatan deo dana, pogotovo u prvih nekoliko meseci. Iskoristite ovo vreme da se zbližite sa vašom bebom, dajte joj pažnje i posvetite se trenucima koje provodite zajedno. Pre nego što se okrenete, vaša mala beba će odrasti i ovi trenuci će biti izuzetno posebni.