Dojenje novorođenčadi - Multi-Mam RS


Dojenje novorođenčadi

Kada je najbolji trenutak da počnete da dojite svoje novorođenče? Prva savršena prilika da ponudite vašem mališi mleko, i da se sa njim zbližite, je momenat kada ga doktor ili medicinska sestra, tek rođenog, stave na vaše grudi. Mleko koje vaše telo proizvede nakon porođaja je prvo mleko ili kolostrum, i sadrži puno antitela koje će zaštiti bebu od infekcija.

Jako je bitno da se vaša beba od početka hvata kako treba. Na ovaj način ćete izbegnuti problem sa hranjenjem, kao i problem sa bolnim i ispucalim bradavicama. Dojenje ne bi trebalo da bude bolno, tako da ako iskusite bol i nelagodnost, ne oklevajte da pitate za pomoć.

Kako postignuti pravilno dojenje?

Pribijte vašu bebu blizu sebe, sa vašim stomacima u dodiru. Lagano nagnite bebinu glavu unazad, dok nos držite podalje od dojke da bi mogla neometano da diše. Kada se vaša beba uhvati kako treba, bradavica treba da bude blizu zadnjeg dela usta kako bi mleko išlo direktno u grlo.

Ako vaša beba ima problema sa hvatanjem bradavice, pokušajte da promenite položaj kako biste našli onaj koji odgovara i vama I vašoj bebi. Ako osetite bilo kakve poteškoće prilikom dojenja, potražite pomoć od stručnog lica ili medicinske sestre. Ovo će vas spasiti od mnogo stresa i pitanja da li sve radite kako treba.

Koliko često treba da dojite vašu bebu?

Činjenica je da vaša beba ne može da doji prečesto. Međutim, može da se dogodi da doje premalo. Zbog toga izbegavajte krut sistem hranjenja i hranite vaše novorođenče ćim primetite prve znake gladi. To mogu biti:

  • Pojačana aktivnost
  • Traženje bradavice
  • Cmoktanje ili oblizivanje

Potrudite se da prepoznate prve znake gladi, i hranite vašeg mališu pre nego što počne da plače. To znači da treba da dojite negde od 8 do 12 puta na dan. Ovo je normalno za zdrave i dobro uhranjene bebe. Vašoj bebi treba da se hrani sve dok aktivno sisa, nakon čega možete da ponudite i drugu dojku. Ako je vaše novorođenče jako pospano, možda ćete morati lagano da ga probudite i da mu ponudite dojku.

Kako znati da li novorođenče dobija dovoljno mleka?

Nakon što vrati težinu izgubljenu nakon poroda, vaša beba samo nastavlja da dobija na težini. U proseku, novorođene bebe treba da dobiju oko 200 g telesne težine nedeljno. Ovo je lako proveriti putem redovne kontrolne težine, ali postoje drugi znakovi za dobro uhranjenu bebu. U prvoj nedelji, možete da očekujete povećan broj prljavih pelena svaki dan (jedna prvi dan, dve drugi dan, itd.). Nakon 4 dana, možete da očekujete 4 ili više stolice u toku dana. Normalna stolica je tečnija, a ponekada sadrži male grumene. Kada je reč o mokrim pelenama, dinamika je slična. Broj pelena se povećava od prvog dana, do 6 ili više pelena dnevno nakon četvrtog dana.

Ako primetite da:

  • Vaša beba nema prljavih ili mokrih pelena;
  • Boja urina je tamna (nakon 3. dana),
  • Boja stolice je tamna (nakon 4. dana),
  • Vaša beba ne doji koliko je preporučeno ,
  • Vaše grudi su bolne ili imate groznicu i simptome nalik gripu,

Treba da se posavetujete sa vašim lekarom.