Bolovi u grudima tokom dojenja - Multi-Mam RS


Bolovi u grudima tokom dojenja

Mnoge majke prestaju sa dojenjem ranije nego što se preporučuje zbog svakodnevnih nelagodnosti, kao što su bolovi u grudima. Razumemo da usled bolova tokom dojenja strahujete od sledećeg puta, pa smo sastavili vodič kroz najčešće razloge za bolove.

Refleks izbacivanja mleka

Ovo je normalna senzacija i predstavlja povremen bol u grudima prouzrokovan mišićima koji istiskaju mleko tokom dojenja. Oseća se kao blago i lagano peckanje, a kod nekih žena kao jak pritisak. Najverovatnije ćete se navuknuti posle nekog vremena i prestaće da vam smeta.

Bolne bradavice

Ako se vaša beba nije pravilno uhvatila može doći do povrede dojke, jer se beba muči i grize bradavicu umesto da sisa. To može da stvori male pukotine i abrazije na osetljivoj koži bradavice. Ovo može biti jako bolno, pa je naš savet da prvo nađete dobru poziciju da bi vaš mališan mogao da se uhvati pravilno. Znaćete da se vaša beba uhvatila kako treba ako je cela bradavica, kao i deo dojke, u njenim ustima. Takođe, bradavica treba da se nalazi blizu zadnjeg dela bebinih usta da bi mleko išlo direktno u grlo. Malo nagnite glavu vaše bebe unazad i prbijte njenu bradu uz dojku, sve to dok je nos udaljen od dojke da beba ne bi imala pteškoće u disanju. Postavite vašu ruku ispod bebinih ramena da bi glava bila nagnuta unazad, i približite je tako da vam se stomaci dodiruju. Sa ovim smernicama na umu, eksperimentišite sa različitim pozicijama i nađite onu koja vam najbolje odgovara – možete da probate da sedite u fotelji, ležite sa bebom pored vas ili da sedite sa vašom bebom na jastuku ispred vas. Ako je koža bradavica već ispucala, stavite kompresu koja će da ubrza oporavak. Takođe, između hranjenja, možete da zaštitite vaše bradavice sa balzamom, samo vodite računa da je bezbedan za vašu bebu, kako ne bi morali da ga obrišete pre dojenja.

Infekcija kandide

Gljivična infekcija koja može da se razvije na vašim bradavicama i u bebinim ustima, a ponekada može da uđe u mlečne kanale i da prouzrokuje bol. Ovo stanje zahteva tretman koji vam prepisuje vaš lekar.

Zastoj mleka

Zastoj mleka se često dešava u prvih par dana nakon poroda, ili ako ne dojite bebu dovoljno često (tj. ako putujete, zaboravili ste da ispumpate mleko ili ste preskočili dojenje). Ovo dovodi do grudi koje su pune mlekom, tople i bolne na dodir. Ako je vaša beba novorođenče ne brinite se, čim vaš mališan uspostavi rutinu u dojenju simptomi će nestati. Ako putujete ili imate zauzet raspored, najbolje bi bilo da ispumpavate mleko da biste sprečili zastoj mleka.

Mastitis

Ako primećujete crvenilo, otečenost i toplotu u jednom delu dojke, ponekad praćeno groznicom i bolovima u telu, verovatno imate mastitis – zapaljenje dojke prouzrokovano infekcijom. Glavni uzrok mastitisa je loša tehnika dojenja koja dovodi do mleka koje je zarobljeno u dojci. Drugi razlozi mogu biti: blokiran mlečni kanal koji prouzrokuje da se mleko povuče i izazove infekcije; bakterije koje uđu u dojku kroz pukotine na koži bradavice ili kroz otvor za mleko. Možete da dojite bebu bez obzira na infekciju, ali treba da posetite lekara da biste dobili odgovarajuću terapiju.