Bolne bradavice tokom dojenja – da li je ovo normalno? - Multi-Mam RS


Bolne bradavice tokom dojenja – da li je ovo normalno?

Bol u bradavicama je zaista često iskustvo mladih majki, toliko da mnoge žene misle da je to normalan deo dojenja i jednostavno ga trpe. Bol u bradavicama može pretvoriti dojenje u veoma neprijatno iskustvo za Vas i Vašu bebu, pa može uticati i na Vašu odluku da li da nastavite sa dojenjem ili ne. Jako je važno da ne ignorišete ovaj problem.

Pojedine žene ne primećuju bolove u početku, pogotovu ako su uzimale lekove za ublažavanje bolova danima ili nedeljama nakon porođaja. Važno je potražiti pomoc na prvi znak bola ili bilo kakve nelagodnosti. Ako ignorišete bol, bradavice se mogu oštetiti. Koža bradavica može da pukne, počne da krvari, što dojenje čini nepodnošljivo bolnim. Oštećeno tkivo bradavica može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija.

Bol u bradavicama i grudima ukazuje babicama i lekarima specijalistima da nešto nije sasvim u redu. Eksperti se slazu da ne treba trpeti bol i da postoji mnogo sto se može učiniti da se ta neprijatnost izbegne.

Šta uzrokuje bol u bradavicama tokom dojenja?

Problemi sa neadekvatnim pripajanjem bebe. Kada beba ne uhvati dojku kako treba, je najčešći uzrok bola u toku dojenja ili nelagodnost. Ako Vas boli kada Vaša beba počinje dojenje, nešto nije u redu. Ako Vaša beba ne uzima bradavicu pravilno, vrlo je verovatno da ce se bol javiti prvih dana ili nedelja nakon početka dojenja. Plitak hvat, kada Vaša beba nema dovoljno veliki deo dojke u ustima, prouzrokuje to da beba isisava samo bradavicu ali ne i sadrzaj grudi. Ovo uzrokuje oštećenje na bradavicama. Kompletna zona oko bradavica (areola) mora biti pokrivena bebinim ustima. Postizanje dobrog hvata je važno, zato ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Babica ili lekar specijalista može Vam pomoći da pozicionirate bebu ispravno, da pravilno i duboko obuhvati zonu oko bradavice.

“Zavezan” jezik. Ako je koža koja povezuje bebin jezik za dno usta (frenulum) prekratak ili se proteze do vrha jezika, pomeranje bebinog jezika će biti ograničeno. Ovo može izazvati probleme tokom dojenja, uključujući bol u bradavicama. Vaš lekar ili lekar specijalista treba da pregleda bebin jezik. Resica na jeziku se vrlo lako zbrinjava kratkom procedurom. Ako je ovo razlog za nepravilan, plitak hvat dojke i bol u Vašim bradavicama, bice Vam mnogo lakse nakon izvršene intervencije.

Higijena. Izbegavajte primenu gelova za tuširanje, sapuna ili drugih deterdženata na Vaše bradavice. Ovi proizvodi isušuju kožu i dovode do iritacija i pucanja bradavica. Jednostavno ispiranje Vaših grudi toplom vodom je najbolje. Nakon tuširanja ili dojenja, osušite grudi prirodnim putem. Možete primenjivati i balzam za bradavice da nadoknadite prirodnu hidraciju. Koristite balzam koji se ne ispira pre dojenja. Na taj način obezbedićete veću hidriranost i zaštitu ako Vaša beba vuče bradavicu. Sintetičke uloške za brushalter koji ne propuštaju vazduh treba izbegavati jer oni obezbeđuju dobru podlogu za razvoj bakterija i drugih štetnih mikroba. Menjajte uloške za brushalter kako bi održavali adekvatnu higijenu i izbegavali mikrobaketriološke probleme.

Infekcija bradavica. Ako Vaša beba ima oralnu infekciju, lako je može preneti i na Vas tokom dojenja. Infekcija može izazvati bol u bradavicama i oštećenja, uključujući i pucanje i krvarenje. Simpomi su sledeci: svrab, bol i crvenilo koje se presijava. Bol se često oseća u obe dojke tokom ili nakon dojenja. Ekscemi se manifestuju slicno kao gljivične infekcije, tako da je jako važno konsultovati se sa Vašim lekarom i obezbediti pravilnu terapiju.

Mlečni žulj ili “mehurić”. Mlečni žulj, takođe poznat kao mlečni “mehurić”, uzrokovan je situacijom kada tanak sloj kože izraste oko otvora mlečnog kanala i zarobi mleko ili ako mala količina suvog mleka jednostavno zapuši otvor mlečnog kanala. Mlečni mehurić može biti tačka bele ili žute boje na bradavici i može izazvati koncentrisan bol na tom mestu ili odmah iza njega. Nekada nežni pokret peškirom preko grudi može otkloniti mehurić ili se on može otkloniti naredni put kada izlučite mleko. Ako mlečni mehurić ne nestane sam od sebe, Vaš lekar ili ginekolog može ga ukloniti skidanjem sloja kože u okolini mehura ili bušenjem istog.

Žulj na bradavici. To je proziran, žut ili krvav žulj na bradavici koji uzrokuje intenzivan bol dok dojite. Trenje ili sisanje u slucaju lošeg hvata bebe je najčešći uzročnik ovog tipa bolnog žulja. Neodgovarajuce pozicioniranje brushaltera ili korišćenje pumpe za dojenje čija je snaga podešena na prejako su ostali česti uzročnici ove pojave.

Bolovi prilikom korišćenja pumpe za dojenje. Nepravilna upotreba pupe za dojenje može oštetiti Vaše bradavice. Ako su zaštitnici za grudi, koji se nalaze u kompletu Vaše pumpe, veoma mali-ovo ce izazivati problem. Ako je stepen ispumpavanja previsok, ovo takodje može izazvati probleme. Ako niste sigurni kako da upotrebite pumpu i koju, konsultujte se sa Vašim lekarom, ginekologom ili babicom.

Nekada, posebno stanje kao sto je “Rainaudova bolest” izaziva vazospazme bradavice i bolove. U ovom slučaju bradavica pobeli ili pobledi nakon dojenja i to izaziva bolove, dok se krv u nju vraća. Bol se uobičajeno oseća u obe bradavice i počinje izlaganjem grudi niskoj temperaturi ili naglim promenama temperature. Vaš lekar ili ginekolog će Vas savetovati kako da izvodite dojenje u ovakvim uslovima.

Najvažnija stvar je da zapamtite da bol u bradavicama pokazuje da nešto nije u redu. Ne treba da trpite bol i u najvećem broju slučajeva uzročnik Vašeg bola otklanja se pravilnim tretmanom. Možda poželite da povećate interval između dojenja ako trpite bolove. Bilo kako bilo, ako je to moguće, nastavite sa Vašom ustaljenom rutinom dojenja. Ako je bol nepodnošljiv, konsultujte se sa lekarom ili ginekologom u vezi sa postupanjem narednih 12-24 časa dok Vam se bradavice ne oporave.