Bebe koje grizu - Multi-Mam RS


Bebe koje grizu

Ugrizi tokom dojenja su veoma bolni i mogu da učine da dojenje bude jako neprijatno iskustvo za vas. Bez obzira da li je to zato što vam je bradavica još uvek bolna od ugriza, ili zato što ste konstantno u strahu da će se to opet desiti, ovo može da vas spreči da uživate u tihim momentima dojenja i povezivanja sa vašm detetom.

Kako sprečiti ugrize tokom dojenja?

Beba fizički ne može da vas ugrize za bradavicu ako aktivno doji, jer tokom dojenja njen jezik prekriva donje zube. Zato je najbolja prevencija ugriza da dobro posmatrate vašu bebu. Ugrizi se najčešće dešavaju pred kraj hranjenja, kada je vaš mališan sit i ne može da se koncentriše na dojenje. Ako primetite promenu u napetosti vilice ili osećate da se jezik povlači, završite sa dojenjem i sklonite bebu sa dojke, da biste smanjili šanse ugriza. Sa druge strane, ukoliko se ugrizi javljaju na početku dojenja, proverite da li se beba dobro uhvatila – pokušajte da menjate pozicije u kojima dojite i nađite onu koja omogućava vašoj bebi da pravilno postavi bradavicu u ustima.

Uprkos strahu mnogih majki, proces nicanja zuba ne znači nužno i kraj dojenja. Takođe, ako nelagodnost usled izbijanja zuba prouzrokuje ugrize, sklonite bebu sa dojke i ponudite joj cuclu.

Ponekada, ako gledate televiziju ili pričate na telefon dok dojite, vaša beba može da vas ugrize da bi vam skrenula pažnju. Zato se tokom dojenja posvetite i fokusirajte samo na vašeg mališana. Izaberite tihu sobu sa prigušenom svetlošću i bez distrakcija. Ovo će umiriti vašu bebu i pomoći će vam da se fokusirate. Pričajte sa vašim mališanom, držite pogled i budite nežni. Na ovaj način pružate neophodnu pažnju vašoj bebi i pomažete sebi da lakše prepoznate znakove mogućeg ugriza.

Ako vaša beba ima prehladu, pokušajte da dojite u uspravno položaju da biste joj olakšali disanje.

Svaka beba može da nauči da ne grize, bez obzira na to kog je uzrasta – sve što vam treba je pozitivno podsticanje i upornost. Koristite nežan i pozitivan ton da nagradite vašeg mališana kada se nežno uhvati i skloni.

Šta raditi kada vaše beba ugrize?

Odmah prekinite dojenje. Pokušajte da se ne trznete i odmaknete (iako je ovo instinktivna reakcija), jer to može da povredi bradavicu. Umesto toga, pribijte bebu bliže dojci, nežno ubacite prst u ugao usta vaše bebe, između zuba, i izvucite bradavicu. Napravite pauzu ako je vaša beba još uvek gladna, ili završite sa dojenjem. Ako je ugriz povredio bradavicu, bitno je da odmah pristupite tretmanu da se ne bi razvila infekcija. Možete da rashladite bradavicu koristeći led, koji ublažava bol, i nakon kojeg možete da stavite kompresu za dojenje koja će da ubrza oporavak. Između dojenja stavite zaštitni balzam za bradavice koji će da umiri i nahrani kožu, kao i da je zaštiti od budućih povreda.