Alkohol i dojenje - Multi-Mam RS


Alkohol i dojenje

Stari mitovi vezani za konzumiranje alkohola još uvek postoje u modernom društvu. Jedan od takvih kaže da pivo može da poveća količinu produkovanog mleka, a možda ste čuli i da je nekoliko pića sasvim bezbedno i da neće povrediti vašu bebu.

Šta eksperti kažu o konzumiranju alkohola i dojenju?

Naučne studije su razotkrile ove mitove i pokazale da ista koncentracija alkohola koja završi u krvi, završi i u majčinom mleku. Iako je ovo mali deo alkohola koji popijete, imajte na umu da je jetra vaše bebe jako mala i nezrela, i da je kapacitet bebinog metabolizma mnogo niži u odnosu na odrasle. Veruje se da tromesečna beba ima 50 % sporiji metabolizam od odraslih osoba.

Takođe, studije su pokazale da postojanje alkohola u majčinom mleku može da izazove promene u bebinim vremenskim okvirima spavanja i jela. Alkohol može da izazove pospanost pa će vaša beba zaspati brže nego inače, ali će isto tako i da spava manje i da se budi ranije nego inače. Bebe mlađe od tri meseca su možda u najvećem riziku od alkohola, i to posebno kada je reč o nepravilnom razvoju motornih sposobnosti, pa se većina eksperta slaže da majke novoronđečadi treba da se obuzdaju od konzumiranja alkohola sve dok beba ne napuni tri meseca.

Naučni podaci jasno pokazuju da nema istine u mitu o pozitivnom uticaju alkohola na laktaciju. Alkohol čak ima suprotan efekat tako što dehidrira vaše telo i samim tim smanjuje količinu dostupne tečnosti neophodne za proizvodnju mleka. Takođe, alkohol snižava nivo oksitocina, hormona neophodnog za laktaciju, što zajedno sa prethodnim rezultuje da beba pojede 20 % manje mleka ako je majka prethodno pila vino, pivo ili mešana pića.

Kako povremeno popiti piće tokom dojenja?

Ako vam odricanje od povremene čaše vina izgleda kao obeshrabrujući zadatak, postoje stvari koje biste mogli da uradite da ograničite bebino izlaganje alkoholom iz vašeg mleka. Onog trenutka kada se upoznate sa metabolizmom alkohola i savetima vazanim za njegovo unošenje, moći ćete da popijete piće sa prijateljima i da posle budete u stanju da dojite.

Nivoi alkohola u krvi i mleku su najviši 30 do 90 minuta nakon što unesete piće, a vreme potrebno da alkohol potpuno napusti vaše telo je individualno. Preporuka data od sekcije Američke akademije za pedijatriju o dojenju iznosi ne više od 0.5 g alkohola na 1 kg telesne težine. Ovo znači da žena težine 60 kg može da uzme 60 ml alkoholnog pića, 240 ml vina, ili 2 piva i da dojenje bude bezbedno. Međutim, trebalo bi da planirate dojenje tako da imate barem dva sata nakon unošenja alkohola. Takođe, eksperti preporučuju ne više od dva pića nedeljno.

Druga mogućnost je pumpanje i odlaganje mleka pre nego što popijete piće, tako da kasnije možete nahraniti bebu pomoću flašice. Možete iskoristiti i formulu za mleko dok se ne smanji nivo alkohola u vašoj krvi. Ako sigurno znate da nećete dojiti svakako bi bila dobra ideja da ispumpate mleko da biste sprečili njegovo nagomilavanje u grudima. Uvek popijte čašu vode uz vaše alkoholno piće da smanjite dehidrirajući efekat.

REFERENCE:

  • Alkohol ne povećava produkciju mleka (Mennella & Beauchamp 1991, 1993; Mennella 1997, 1999).
  • Više od dva pića mogla bi da inhibiraju laktaciju (Coiro et al 1992; Cobo 1974).
  • Promene u ciklusima spavanja i buđenja kod novorođenčeta (Mennella & Gerrish 1998).
  • Redukovani bruto motorni razvoj povezan sa dnevnim konzumiranjem alkola (Little et al 1989).